Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pasaules kauss futbolā ir notikums, kuru ar nepacietību gaida ne tikai pasaules labākie futbolisti un kvēlākie "sporta karaļa" fani, bet arī rīkotājvalsts vadība. Šādu pasākumu rīkošana valstij paver iespēju reklamēt sevi un palielināt savu maigo varu.

Maigā vara ir sociāli, ekonomiski un kultūras pasākumi, ar kuriem valsts palielina savu starptautisko pievilcību un ietekmi. "Papildus tradicionālajām diplomātijas metodēm maigā vara ir kļuvusi par būtisku ārpolitisko mērķu sasniegšanas sastāvdaļu," norādīts vienā no Krievijas galvenajiem ārpolitikas dokumentiem – ārpolitikas koncepcijā. Maigā vara šajā dokumentā tiek saistīta ar pasākumiem, kurus pilsoniskā sabiedrība veic ar informācijas, komunikācijas, humanitārām un citām metodēm.

Viena no tām ir sports, kas kļuvis par svarīgu valsts pašreklāmas un savas pievilcības palielināšanas starptautiskā mērogā instrumentu. Vienlaikus sportu var izmantot, lai izrādītu savu vienlīdzību vai pat pārākumu pār citām valstīm. Sporta loma valsts tēla veicināšanā ir īpaši liela laikā, kad valstis par ietekmi cīnās ne tikai ar politiskiem, bet arī apolitiskiem līdzekļiem.

Pēdējo gadu laikā Krievija ir ieguvusi tiesības organizēt lielākos sporta notikumus pasaulē – Ziemas olimpiskās spēles un Pasaules kausu futbolā. Šie notikumi piesaista ārkārtīgi lielu sabiedrības uzmanību, jo tos skatās pat tie, kuri ikdienā sporta aktualitātēm īpaši aktīvi neseko līdzi. Pasākumi ir platforma, kuru valsts var lieliski izmantot sevis popularizēšanai, kā arī veidot tādu starptautisko tēlu, kas varētu izraisīt pasaules sabiedrības simpātijas.

FIFA Pasaules kausa atklāšanas uzrunā Krievijas prezidents Vladimirs Putins novēlēja visiem turnīrā iesaistītajiem – faniem, sportistiem un dažādiem speciālistiem – labi pavadīt laiku "atvērtā, viesmīlīgā un draudzīgā" Krievijā. Putins arī uzsvēra, ka futbols vieno miljardiem cilvēku pasaulē neatkarīgi no to dzīvesvietas, tradīcijām, valodas, ticības vai ideoloģijas. "Mūsu uzdevums ir saglabāt šo spēku, šo vienotību nākamajām paaudzēm, lai attīstītu sportu, kā arī veicinātu mieru un savstarpējo sapratni starp tautām," teica Putins.

Ņemot vērā Krievijas ārpolitiku un veiktās darbības pēdējo gadu laikā, izteikumi par valsts draudzīgo un viesmīlīgo vidi, kā arī apņemšanos veicināt cilvēku vienotību sporta attīstības un miera vārdā var šķist smieklīgi. Vienlaikus labi organizēts turnīrs, kā arī lielā uzmanība, kas tā laikā ir pievērsta valstij, sniedz iespēju veidot jaunu vai vismaz uzlabotu iespaidu par valsti. Tas vēlreiz apliecina, cik nozīmīgi ir sporta notikumi no valsts popularizēšanas un pozitīva tēla veidošanas perspektīvas.

Latvijas ārpolitikas institūta pētnieks Māris Andžāns arī atzīst, ka sports un politika ir grūti nodalāmas nozares: "Bieži izskan aicinājumi nesaistīt sportu ar politiku. Tomēr prakse liecina, ka abi ir cieši saistīti, un maz ticams, ka tas varētu mainīties. Ne vien sportistu sasniegumi, bet arī lielu sporta sacensību rīkošana ceļ valsts starptautisko prestižu un pievilcību."

"Krievija ar tādu sporta pasākumu kā Pasaules kauss futbolā, Ziemas olimpiskās spēles, kā arī Pirmās formulas posma rīkošanu ir centusies parādīt, ka tā nav mazāk spējīga par citām lielvalstīm – ka arī tā spēj sarīkot pasaules lielākos un prestižākos sporta notikumus," norāda Andžāns.

Krievijas politiskā elite var izmantot Pasaules kausu un citus nozīmīgus sporta notikumus ne tikai, lai izrādītu Krievijas spējas globālā mērogā, bet arī lai stiprinātu savu – spēcīga režīma – tēlu Krievijas iedzīvotāju vidū. Savukārt Putins uz šo pasākumu fona demonstrē savu "tautas tēva" un gādīgā līdera lomu. Lai arī Putina popularitāte Krievijā ir augsta, tādu pasākumu rīkošana palīdz celt Krievijas prezidenta prestižu vēl vairāk.

Līdzīgi ir darījušas arī citas valstis un to līderi:

  • Brazīlija 2014. gadā rīkoja Pasaules kausu futbolā un Vasaras olimpiskās spēles 2016. gadā. Uz šo pasākumu rīkošanu Brazīlija pieteica savu kandidatūru laikā, kad valsts piedzīvoja strauju ekonomisko izaugsmi un vēlējās to demonstrēt.
  • Ķīna 2008. gadā rīkoja Vasaras olimpiskās spēles un ir ieguvusi tiesības rīkot arī 2022. gada Ziemas olimpiskās spēles. Tas notiek laikā, kad Ķīna nostiprina savu globālo ietekmi.
  • 2015. gadā Azerbaidžānā tika rīkotas pirmās Eiropas spēles (analogs Āzijas spēlēm, kuras tiek organizētas kopš 1951. gada). Savukārt kopš 2016. gada Azerbaidžānas galvaspilsētas Baku ielās notiek F1 posms. Azerbaidžānas uzņemšanās rīkot nozīmīgus sporta notikumus vērojama laikā, kad tās līderis Ilhams Alijevs cenšas popularizēt valsti un stiprināt arī savas varas pozīcijas.
  • 2017. gadā Turkmenistānā rīkoja Āzijas telpu un cīņas mākslas spēles. Šis pasākums tika veidots ar mērķi stiprināt valsts prezidenta Gurbanguli Berdimuhamedova prestižu un varu, kā arī veidot pozitīvu tēlu par Turkmenistānu.
  • 2014. gadā Kirgizstānā notika pasaules pirmās Nomadu spēles. Tās organizēja ar mērķi reabilitēt nacionālās sporta disciplīnas, kā arī atjaunot nomadu vēsturisko atmiņu un garīgo apziņu. Spēļu organizēšanai bija arī politisks mērķis – stiprināt diplomātiskās attiecības ar kaimiņvalstīm.

Globālu sporta pasākumu rīkošana valstīm uzliek ne tikai lielu atbildību, bet arī sniedz iespēju sevi parādīt milzīgas auditorijas priekšā. Lai arī klasiskie varas palielināšanas elementi – tādi kā militārā, tehnoloģiskā un ekonomiskā kapacitāte – joprojām ir aktuāli, maigās varas aspekti mūsdienās sāk ieņemt aizvien nozīmīgāku lomu valsts pievilcības, prestiža un ietekmes celšanā. Krievija to apzinās. Saglabājoties pašreizējām tendencēm, paredzams, ka nākotnē politizācijas līmenis globālos sporta un citu nozaru pasākumos turpinās palielināties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!