Foto: AP/Scanpix
Irānas prezidents Hasans Ruhani nākammēnes apmeklēs Austriju un Šveici centienos panākt, ka Eiropa turpina atbalstīt 2015. gada pasaules lielvaru kodolvienošanos ar Teherānu, pirmdien pavēstīja Austrijas un Šveices prezidentu biroji.

Ruhani apmeklēs Šveici 2. un 3. jūlijā, bet 4. jūlijā dosies uz Vīni, kur atrodas arī Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) birojs, kas uzrauga vienošanās īstenošanu Irānā.

Attiecības starp Teherānu un Berni, kas pārstāv Irānas intereses ASV, pēdējos gados kļuvušas dziļākas, un Ruhani Šveicē tiks uzņemts ar pilnu militāru godu, teikts Šveices prezidentūras paziņojumā.

Vīnē kopš 2013. gada norisinājās Irānas kodolsarunu maratons, kas noveda pie vienošanās parakstīšanas 2015. gada jūlijā.

Līdz ar ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojumu par Savienoto Valstu izstāšanos no kodolvienošanās un sankciju režīma atjaunošanu Irānai vienošanās saglabāšanas izredzes ir apdraudētas.

Citas vienošanos parakstījušās puses solījušas paktu nepamest, bet to uzņēmumiem draud milzīgas soda naudas, ja tie turpinās darījumus ar Islāma Republiku.

Irāna jau brīdinājusi - ja vienošanās izjuks, tā urāna bagātināšanu līdz 20% līmenim var atsākt "dažu dienu laikā".

Laiks, kas Eiropai atvēlēts, lai sniegtu garantijas par vienošanās saglabāšanu, iet uz beigām, norādījusi Teherāna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!