Foto: Shutterstock
Daži no Āfrikas vecākajiem un lielākajiem baobaba kokiem pēdējā desmitgadē ir gājuši bojā, tāpat vairāki pamatīgi nonīkuši. Baobaba koki ir ilgdzīvotāji, kas var nodzīvot pat 3000 gadus, taču pašreiz tiek novērota to bojāeja, vēsta "The Guardian".

No 2005. gada līdz 2017. gadam pētnieki pārbaudīja un datēja lielākos un vecākos Āfrikas baobabus, kopā tika reģistrēti 60 koki. Dati tika ievākti par to apkārtmēru, augstumu, koksnes tilpumu, vecumu. Pētījuma laikā viņi atklāja intriģējošu faktu, ka daļa no vecākajiem un lielākajiem kokiem gājuši bojā pašas izpētes laikā.

Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kā koki spēj izaugt tik milzīgi. Skaidrojot pētījuma rezultātus, medijs atklāj, ka baobaba stumbrs aug ne tikai no viena, bet no vairākiem galvenajiem kātiem. Tāpēc tos ir ļoti grūti iznīcināt.

Baobaba koki atrodas Āfrikas savannas reģionā un ārpus kontinenta tropu teritorijās. Kokam raksturīgs dīvains izskats, kas atgādina sprogainas saknes, kas tiecas pret debesīm, sniedzot kokam ačgārnu izskatu. Baobabs ir pārtikas avots gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem.

Vecākais koks līdz šim, kas gāja bojā 2011. gadā, bija Panke koks Zimbabvē. Tas bija sasniedzis 25000 gadu vecumu.

Lai gan koku izmiršanas cēlonis ir neskaidrs, pētniekiem ir aizdomas, ka baobabu izzušana var būt saistīta ar būtiskām klimata izmaiņām, kas ir skārušas Dienvidāfriku, pauž "The Guardian".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!