Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kari, vardarbība un vajāšanas piespieduši pamest savas mājas vairāk nekā 68 miljoniem cilvēku visā pasaulē, kas ir jauns augstākais līmenis un šīs tendences pieaugums jau piekto gadu pēc kārtas, teikts ikgadējā ANO Bēgļu aģentūras (UNHCR) ziņojumā.

No 68,5 miljoniem, kas bijuši spiesti pamest savas mājas līdz 2017. gada beigām, 16,2 miljoni palikuši bez mājvietas tieši 2017. gadā, kas nozīmē, ka katru dienu tika pārvietoti 44 500 cilvēku, jeb katras divas sekundes kādam bija jāpamet sava mājvieta, skaidrots otrdien no rīta publiskotajā ikgadējā ziņojumā "Globālās tendences" ("Global trends").

No kopējā savas valstis pametušo bēgļu skaita 25,4 miljoni devušies prom karu vai vajāšanu dēļ. Salīdzinot ar 2016. gadu, tas ir par 2,9 miljoniem vairāk – lielākais pieaugums gada laikā, kādu UNHCR pieredzējusi.

Patvēruma meklētāj skaits, kuri joprojām gaidīja atbildes par bēgļa statusa piešķiršanu, līdz 2017. gada beigām pieauga par 300 tūkstošiem, sasniedzot 3,1 miljona atzīmi.

Ļaudis, kas pārvietoti savas valsts iekšienē, pērn bija 40 miljoni, kas ir neliels kritums pret 40,3 miljoniem 2016. gadā, teikts ziņojumā.

Salīdzinājumam, pasaulē 2017. gadā bija gandrīz tikpat piespiedu pārvietoto personu, kā Taizemes iedzīvotāju skaits. Visā pasaulē katra 110. persona ir kāds pārvietotais.

2017. gada tendences lielā mērā noteica krīze Kongo Demokrātiskajā Republikā, karš Dienvidsudānā un simtiem tūkstošu rohindžu musulmaņu bēgšana no Mjanmas uz Bangladešu.

"Mēs esam pie ūdensšķirtnes, kur veiksmīga piespiedu pārvietošanas situāciju risināšana prasa jaunu un visaptverošu pieeju, lai valstis un kopienas nav pamestas tikt galā vienas," norāda ANO augstais komisārs bēgļu lietās Filipo Grandi.

Dati atklāj, ka četri no katriem pieciem bēgļiem jaunattīstības zemēs paliek savās kaimiņvalstīs, nevis dodas uz ekonomiski attīstītajām valstīm, uzsvērts ziņojumā.

No 25,4 miljoniem bēgļu nedaudz vairāk par piekto daļu ir palestīnieši, kas atrodas ANO Palīdzības un darbu aģentūras palestīniešu bēgļiem (UNRWA) aprūpē.

No atlikušajiem, par kuriem atbild UNHCR, divas trešdaļas nāk no piecām valstīm – Sīrijas, Afganistānas, Dienvidsudānas, Mjanmas un Somālijas.

Lielākā daļa jeb 58 procenti bēgļu dzīvo pilsētās, nevis nometnēs vai lauku apvidos. Pasaules pārvietotie iedzīvotāji pārsvarā ir jauni – 53 procenti no tiem ir bērni, tostarp tādi, kas ir vieni vai nošķirti no ģimenēm.

Skaitliski visapjomīgāko mājas pametušo cilvēku masu ir uzņēmusi Turcija – tur atrodas 3,5 miljoni bēgļu, pārsvarā sīrieši. Savukārt Libāna uzņēmusi vislielāko bēgļu skaitu attiecībā pret saviem iedzīvotājiem. Kopumā 63 procenti visu bēgļu, par kuriem atbild UNHCR, atrodas tikai 10 valstīs.

Galvenais cilvēku pārvietošanas iemesls joprojām ir karš un konflikti. 2017. gadā savās mājās spēja atgriezties aptuveni pieci miljoni cilvēku.

UNHCR "Globālo tendenču" ziņojums tiek publiskots katru gadu pirms Pasaules Bēgļu dienas 20. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!