Foto: EPA/Scanpix/LETA

Dienvidkoreja pirmdien sāks divu dienu militāros manevrus, lai praktizētos Tokdo jeb Takešimas salu salu (sauktas arī par Liankūras salām) aizstāvēšanā pret teorētisku Japānas uzbrukumu.

Šīs salas Japāņu jūrā kontrolē Dienvidkoreja, bet uz tām pretendē arī Japāna, kura uzskata, ka Dienvidkoreja salas okupējusi pretlikumīgi.

Militārie manevri sarīkoti neilgi pēc ASV prezidenta Donalda Trampa lēmuma apturēt kopīgās militārās mācības ar Dienvidkoreju. Šo ikgadējo mācību mērķis bija praktizēties aizsardzībā pret Ziemeļkorejas iespējamo agresiju.

Lai gan uzbrukums no Japānas ir ļoti maz ticams scenārijs, Tokdo jeb Takešimas salu aizsardzības mācības Dienvidkoreja pirmo reizi sarīkoja 1986. gadā un kopš 2003. gada rīkojusi tās divas reizes gadā. "Tokdo aizsardzības mācības ir rutīnas manevri, kas tiek organizēti, lai novērstu iebrukumu no arējiem spēkiem," skaidroja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrijas preses pārstāve.

Divu dienu manevros, kas ir pavisam nelieli, salīdzinot ar apturētajām Dienvidkorejas un ASV mācībām, piedalīsies seši karakuģi, septiņas militārās lidmašīnas un lielākajā no salām uz vietas mācībās piedalīsies jūras kājnieku vienība.

Japāna un Dienvidkoreja abas ir demokrātijas, tirgus ekonomikas un ASV sabiedrotās, un abas valstis jūt apdraudējumu no Ziemeļkorejas puses, taču savstarpējās attiecības uzlabot kavē teritoriālās domstarpības un vēsturiski jautājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!