Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Svētdien, 17. jūnijā, Spānijas Valensijas ostā sagaidīti ierodamies pirmie palīdzības organizācijas kuģi ar migrantiem, kam šonedēļ netika atļauts piestāt ne Itālijā, ne Maltā, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Svētdienas rītā ostā pienācis kuģis "Dattilo" ar 274 migrantiem, bet paredzēts, ka vēlāk pienāks arī kuģis "Orione" un " Aquarius", kuri kopumā uz klāja vedīs 630 migrantus.

Kā norāda varasiestāžu pārstāvji, uz kuģiem kopumā ir 123 nepilngadīgie, 11 bērni, kuri ir vecumā zem 13 gadiem, kā arī septiņas stāvoklī esošas sievietes, ziņo BBC.

Kā iepriekš paziņojusi Madride, Francija piekritusi uzņemt tos migrantus, kuri gan paši tam piekritīs, gan atbildīs valstī noteiktajiem patvēruma pieprasītāju kritērijiem.

Jau ziņots, ka "Aquarius" pirms nedēļas pie Lībijas krastiem uzņēma migrantus, kuru vidū ir daudz bērnu un pusaudžu un vismaz septiņas sievietes gaidībās, bet šo kuģi savās ostās atteicās pieņemt gan Itālija, gan Malta, apsūdzot viena otru starptautisko saistību pārkāpšanā, līdz beidzot Spānija piedāvāja to uzņemt Valensijas ostā.

Kuģim nācās doties pusotru tūkstoti kilometru garā ceļā, spēcīgā vēja un lielo viļņu dēļ veicot korekcijas plānotajā maršrutā un dodoties gar Itālijas Sardīnijas salas krastu.

Šis notikums izraisīja diplomātisko strīdu starp Franciju un Itāliju, bet piektdien Francijas prezidents Emanuels Makrons tikās ar Itālijas premjerministru Džuzepi Konti un atzina, ka Eiropas Savienībai būtu jāveido patvēruma meklētāju izvērtēšanas centri Āfrikā, lai nepieļautu "nāves ceļojumus" pāri jūrai. Viņi arī aicināja veikt būtiskas izmaiņas ES patvēruma meklētāju uzņemšanas noteikumos, kas šobrīd nozīmē, ka lielāko slodzi problēmas risināšanā nākas uzņemties Itālijai un Grieķijai.

Tikmēr Itālijas vicepremjers un iekšlietu ministrs, labējās Līgas līderis Mateo Salvīni sestdien paziņoja, ka liegs iebraukšanu savas valsts ostās vēl divu palīdzības organizāciju kuģiem, kas nodarbojas ar migrantu glābšanu Vidusjūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!