Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērošanas misija kopš 2015.gada septembra Donbasā fiksējusi teju 850 000 ugunspārtraukšanas režīma pārkāpumu, piektdien paziņoja misijas vadītāja vietnieks Aleksandrs Hugs.

"Pavisam kopš mūsu monitoringa sākuma 2015.gada septembrī mēs esam fiksējuši 846 649 gadījumus," sacīja Hugs. Pēc viņa teiktā, kopš 2015.gada izšauti 846 tūkstoši ložu, mīnmetēju mīnu un artilērijas šāviņu, daudzi no tiem - pa dzīvojamajiem rajoniem vai to tuvumā.

"Daudzos gadījumos tie tika izšauti no ieročiem, kuri saskaņā ar Minskas vienošanos bija jāatvelk," sacīja Hugs. "Pagājušajā nedēļā ievainojumus guva vēl deviņi mierīgie iedzīvotāji, tādā veidā šogad kopīgais ievainoto skaits ir 109 cilvēki un 29 gājuši bojā," pavēstīja Hugs.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 10 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!