Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons vēlas panākt, ka franču valoda atkal kļūst par galveno Eiropas Savienības (ES) lietvedības valodu, vēsta laikraksts "The Wall Street Journal".

Makrons pirmo reizi par šo ideju esot izteicies jau 20.martā Starptautiskajā frankofonijas dienā, kad tiek atzīmēta franciski runājošo valstu starptautiskās organizācijas izveidošana. "Angļu valoda, šķiet, vēl nekad agrāk Briselē nav bijusi pārstāvēta tik plaši kā laikos, kad mēs spriežam par "Breksitu". Tomēr šī dominēšana nav neizbēgama," sacījis prezidents.

Makrons uzskata, ka būtu jāatgriežas pie situācijas, kāda tā bija līdz 1973.gadam, kad tieši franču valoda bija ES lietvedības pamatvaloda.

ES, kur par oficiālām tiek uzskatītas 24 valodas, populārākā ir angļu. 80% ES skolu angļu valoda tiek mācīta kā pirmā svešvaloda, norāda laikraksts. Tiesa gan, oficiālās valodas statuss angļu valodai ir tikai Lielbritānijā, Īrijā un Maltā. Šobrīd angļu valoda tiek izmantota 81% ES dokumentu, franču - 5% bet vācu - 2%. ES aparātā Briselē tikai 2,8% darbinieku angļu valoda ir dzimtā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!