Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien nodevis augsta ranga Ziemeļkorejas amatpersonai ielūgumu šīs valsts līderim Kimam Čenunam apmeklēt Krieviju un uzslavēja Kima tikšanos ar ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Tiekoties ar Ziemeļkorejas nominālo valsts galvu Kimu Jonnamu, Putins sacīja, ka Singapūrā notikušais Kima un Trampa samits "bez šaubām bijis tikai pirmais solis ceļā uz pilnīgi izstrādātu vienošanos".

"Pateicoties šim samitam, potenciāli negatīvs scenārijs pabīdīts malā," paziņoja Putins. "Protams, tas rada nosacījumus tālākai kustībai uz priekšu un samazina vispārējo spriedzi Korejas pussalā," viņš piebilda.

Tramps un Ziemeļkorejas līderis otrdien samitā Singapūrā parakstīja kopīgu dokumentu, kurā Ziemeļkoreja apņēmusies "strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā", bet Tramps savukārt apņēmies Ziemeļkorejai sniegt drošības garantijas.

Ziemeļkorejai noteiktās sankcijas pagaidām paliek spēkā, otrdien sacīja Tramps, vienlaikus norādot, ka vēlas tās atcelt cik vien drīz iespējams.

Taču kritiķi uzskata, ka samitam trūcis reāla satura, un dokumentā nav nekā konkrēta attiecībā uz Ziemeļkorejas kodolprogrammu.

Putins paziņoja, ka priecātos uzņemt Ziemeļkorejas līderi Krievijā, ierosinot tikties ekonomikas foruma laikā Vladivostokā septembrī.

Kims iepriekš nekad nav bijis Krievijā atšķirībā no viņa tēva, bijušā Ziemeļkorejas līdera Kima Čenira, kurš 2011. gadā savā bruņuvilcienā devās uz Krieviju tikties ar toreizējo prezidentu Dmitriju Medvedevu.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs maijā tikās ar Kimu Čenunu Phenjanā, kļūstot par pirmo Krievijas amatpersonu, kurš ticies ar viņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!