Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Indijas galvaspilsētu Deli piemeklējis ekstrēms karstums un pārklājis neparasti biezs putekļu mākonis, kas iedzīvotājiem rada elpošanas problēmas un padara dzīvi lielpilsētā teju nepanesamu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pilsētas vadība likusi apturēt visus celtniecības darbus un norīkojusi ugunsdzēsējus laistīt ūdeni ielās. Ļaudīm ieteikts uzturēties telpās, cik vien daudz tas iespējams.

"Šajā gadījumā putekļi kļuvuši par toksiskā piesārņojuma nesējiem. Piesārņojums ir 8-9 reizes lielāks par normu. Elpojot mēs uzņemam indīgas vielas, kas var radīt nopietnas veselības sekas," BBC vietējam dienestam skaidro Zinātnes un vides centra izpilddirektore Anumita Roja Čovdhurija.

Arī bez šādas situācijas Deli ir viena no pasaules piesārņotākajām pilsētām, bet pēdējo dienu laikapstākļi problēmas iedzīvotājiem vēl vairāk pastiprina.

Eksperti norāda, ka putekļi pilsētā nonākuši no tuvējiem Radžastānas štata tuksnešiem. Lai gan putekļu vētras šajā sezonā nav nekas neparasts, šoreiz mākonis apkārtni ietin neparasti ilgi, jo kavējas sezonālie musonu lieti.

Gaisa kvalitāte Deli pasliktinās arī katru gadu novembrī un decembrī, kad kaimiņu štatu zemnieki dedzina salmus un citus lauksaimniecības pārpalikumus uz lauka pēc ražas novākšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!