Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV kopīgās militārās mācības ar Dienvidkoreju ir "ļoti svarīgas" reģiona drošībai, trešdien paziņojusi Japāna, reaģējot uz ASV prezidenta Donalda Trampa solījumu apturēt kopīgās mācības.

ASV prezidents ar šādu paziņojumu nāca klajā otrdien preses konferencē pēc tikšanās ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu. Tramps nodēvēja militāros manevrus par dārgiem un provokatīviem. Prezidenta paziņojums bija negaidīts gan Dienvidkorejas, gan ASV militārpersonām.

"Mācības un ASV militārā klātbūtne Dienvidkorejā spēlē vitālu lomu Austrumāzijas drošībā," paziņoja Japānas aizsardzības ministrs Icunori Onodera. Viņš pauda cerību, ka šādās domās ir arī ASV un Dienvidkoreja.

"Mēs apturēsim militārās mācības, kas ietaupīs mums milzīgu daudzumu naudu, ja vien nepieredzēsim, ka sarunas nākotnē nenotiek tā, kā tām būtu jānotiek," otrdien paziņoja Tramps. Prezidents arī izteicās, ka kaut kādā brīdī viņš vēlētos izvest ASV spēkus no Dienvidkorejas, bet konkrētu laiku neminēja. Drošības eksperti bažījas, ka ASV militārās klātbūtnes samazināšana Austrumāzijā sašķobīs spēku līdzsvaru, ņemot vērā straujo Ķīnas militāro attīstību.

Onodera sacīja, ka pēc Trampa un Kima samita Japānas politika palikusi nemainīga, un Japāna turpinās izdarīt spiedienu uz Ziemeļkoreju. Ministrs norādīja, ka Japāna vēlas konkrētu rīcību no Ziemeļkorejas saistībā ar tās kodolprogrammu un raķešu programmu, kā arī jautājumā par Ziemeļkorejas pirms vairākām desmitgadēm nolaupītajiem japāņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!