Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons izteicies, ka "Brexit" sarunās iespējams sabrukums, un ar sajūsmu apcerējis, kā šo situāciju risinātu ASV prezidents Donalds Tramps, liecina "BuzzFeed News" publiskotais sarunas ieraksts.

Fragmentus no sarunas publiskojis arī laikraksts "The Times". Džonsons sacījis, ka valdība sarunās sasniegusi fāzi, kad Lielbritānija ir "daudz kaujinieciskāka pret Briseli". "Jums jārēķinās ar faktu, ka tagad var notikt sabrukums. Skaidrs?" iepriekš šonedēļ konservatīvajiem aktīvistiem norādījis Džonsons. "Es nevēlos, lai kāds kristu panikā sabrukuma laikā. Beigās viss būs labi," viņš piebildis.

Ministrs arī norādījis, ka ienaidniekam ir jāuzbrūk, un viņi to darīs. Džonsons arī atzinis, ka izjūt arvien lielāku apbrīnu pret Donaldu Trampu. "Es arvien vairāk un vairāk pārliecinos, ka viņa trakumā ir metode. (..) Iedomājieties Trampu, kārtojot "Brexit". Viņš tam ķertos klāt sasodīti nopietni (..). Būtu visādu veidu sabrukumi, haoss. Visi domātu, ka viņš palicis traks. Bet patiesībā tā kaut kur varētu tikt. Tā ir ļoti, ļoti laba doma," sacījis Džonsons.

Ministrs sarunā, kas tika slepeni ierakstīta, arī pievērsies domstarpībām Lielbritānijas valdībā un norādījis, ka "Brexit" notiks un, viņaprāt, būs nenovēršams, bet "pastāv risks, ka tas nebūs tāds, kā mēs vēlamies". Džonsons norādījis, ka istablišments cenšas panākt, lai "Brexit" rada tik maz izmaiņu, cik iespējams, raisot risku, ka Lielbritānija nonāks tādā kā Eiropas Savienības (ES) priekštelpā, ieslēgta orbītā ap ES.

Pievēršoties ārpolitikai, Džonsons sacījis, ka britu premjerministrei vajadzētu G7 samitā Kanādā ierosināt plānu "ātrās reaģēšanas vienības" izveidošanai, lai tiktu galā ar Krievijas agresiju, tostarp kiberkaradarbību.

Ķīnas gadījumā ministrs sacījis, ka Lielbritānijai būtu jāattīsta diplomātiskās attiecības ar šo valsti, jāizturas pret to kā savu draugu un partneri, bet vienlaikus jāatzīst, ka tā ir Lielbritānijas komerciālā konkurente. Džonsons arī sacījis, ka ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo lūdzis Lielbritāniju izmantot savas zināšanas par kodolarsenālu, lai palīdzētu Ziemeļkorejai ar kodolatbruņošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!