Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps izteicies, ka arī Krievijai būtu jāpiedalās G7 grupas samitā, ziņo BBC.

Krievija no šīs grupas tika izraidīta 2014. gadā pēc tam, kad tā bija anektējusi Krimu un atbalstīja separātistus konfliktā Ukrainas austrumos. Neskatoties uz to, Tramps paziņoja, ka arī Krievijai būtu jāpiedalās samitā. "Vai jums tas patīk vai nē - iespējams tas nav politkorekti - bet mums ir jāvada pasaule un G7, kas kādreiz bija G8 - viņi izmeta Krieviju, viņiem vajadzētu ļaut Krievijai atgriezties," norādīja Tramps.

Šī gada G7 samits notiek La Malbē pilsētā Kanādā. Tajā piedalās septiņas valstis – ASV, Kanāda, Lielbritānija, Francija, Itālija, Japāna un Vācija. Šogad samits tiek gaidīts ar īpaši lielu ažiotāžu, ņemot vērā to, ka ASV attiecības ar citām grupas valstīm – īpaši Vāciju, Franciju un Lielbritāniju – ir sarežģījušās. ASV Eiropas sabiedrotās nav apmierinātas ar Trampa lēmumu izstāties no Irānas kodollīguma, kā arī viņa pozīcijām citos jautājumos tostarp klimata pārmaiņām, raksta BBC.

G7 valstu vadītāji tiekas katru gadu. Galvenie sarunu temati pārsvarā ir saistīti ar ekonomiku, taču samits tiek izmantots, lai pārrunātu arī citus svarīgus jautājumus starptautiskajās attiecībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!