Foto: AP/Scanpix

G7 līderiem gaidāmajā samitā nav jābaidās slēgt vienošanās bez ASV prezidenta Donalda Trampa, lai arī vienmēr priekšroka dodama vienprātībai, ceturtdien paziņoja Francijas prezidents Emanuels Makrons.

"G7 ir iespēja mums visiem sanākt kopā un godīgi, atklāti runāt starp valstīm, kuras sen ir sabiedrotie un draugi," kopīgā preses konferencē ar Kanādas premjerministru Džastinu Trudo pavēstīja Makrons.

"Būs tēmas, kurās [ASV] prezidents nebūs pilnīgā saskaņā ar pārējiem - es, protams, domāju klimata pārmaiņas un tirdzniecību," sacīja Makrons. "Mūsu kopīgais mērķis ir rast tekstu, kuru var parakstīt visi. (...) To sakot, es piekrītu Džastina Trudo daudzkārt teiktajam, ka vēlme parakstīt kopīgu G7 deklarāciju nedrīkst pārmākt nepieciešamību būt prātīgiem par tās saturu.

"Mēs, eiropieši, un japāņi neesam gatavi atteikties no visa, lai dabūtu" Trampa parakstu, norādīja Makrons, piebilstot, ka tā būtu kļūda.

Šonedēļ Kanādā paredzētajā G7 samitā Trampu gaida vēsa uzņemšana, un daži novērotāji pat ierosinājuši pārdēvēt šo pasākumu par "G6+1" samitu.

G7 samitu nereti aizēno antiglobālistu demonstrācijas, taču šoreiz lielākais drauds liberālajai pasaules kārtībai atradīsies iekšpus žoga, vēsta ziņu aģentūra AFP.

ASV piemērojušas jaunus muitas tarifus no Eiropas Savienības, Kanādas un Meksikas importētajam tēraudam un alumīnijam, apdraudot daudzpusējos brīvās tirdzniecības līgumus.

Trampa uzmanību no G7 samita var novērst arī gatavošanās 12. jūnijā Singapūrā plānotajām sarunām ar Ziemeļkorejas līderi.

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo un Vācijas kanclere Angela Merkele atzinuši, ka samitā būs grūti pat vienoties par kopīgu noslēguma paziņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!