Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Afganistānas prezidents Ašrafs Gani paziņojis, ka līdz 20. jūnijam noslēgts pamiers starp valdību un "Taliban" kaujiniekiem, ziņo "Al Jazeera".

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" Gani paziņoja, ka pamiers sniedz iespēju "Taliban" kaujiniekiem apzināties, ka to vardarbīgās aktivitātes tiem nepalīdz uzvarēt, bet vēl vairāk tos atsvešina. "Ar pamiera panākšanu mēs parādām Afganistānas valdības spēku un cilvēku vēlmi rast miermīlīgu atrisinājumu Afganistānas konfliktam," pauda Gani. Afganistānas prezidents atklāja, ka cīņa ar citām kaujinieku grupām tostarp "Daesh" turpināsies, vēsta "Al Jazeera".

Pamiers izsludināts vien dažas dienas pēc tam, kad Afganistānas galvaspilsētā Kabulā notika uzbrukums reliģiskajiem līderiem, kura rezultātā bojā gāja vismaz septiņi cilvēki. Februārī Gani piedāvāja atzīt "Taliban" par leģitīmu politisko spēku. Prezidents uzskatīja, ka šī atzīšana varētu palīdzēt uzsākt sarunas, kas ļaut beigt 16 gadus ilgo konfliktu.

"Taliban" ir cīnijušies Kabulā kopš 2001. gada, kad ASV vadīti spēki tos gāza no varas. Ārvalstu spēku izraidīšanu no Afganistānas "Taliban" ir definējis kā galveno priekšnoteikumu miera sarunu uzsākšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!