Foto: AFP/Scanpix

NATO trešdien noraidīja Kataras vēlmi pievienoties aliansei, norādot, ka par jaunām dalībvalstīm var kļūt tikai Eiropas valstis.

"Saskaņā ar Vašingtonas līguma 10. pantu par NATO dalībvalstīm var kļūt tikai Eiropas valstis," pavēstīja alianses amatpersona. "Katara ir vērtīgs un sens NATO partneris." Kataras aizsardzības ministrs otrdien paziņoja, ka viņa valsts ilgtermiņa stratēģiskais mērķis ir pievienošanās NATO. "Katara šodien bruņojuma kvalitātes ziņā ir kļuvusi par vienu no vissvarīgākajām reģiona valstīm," Halids bin Mohameds al Atija sacīja Aizsardzības ministrijas oficiālajam žurnālam "Altalaya".

"Attiecībā uz dalību - mēs esam viens no nozīmīgākajiem sabiedrotajiem ārpus NATO. Mērķis ir pilntiesīga dalība, ja mūsu partnerība ar NATO attīstītās un mūsu redzējums ir skaidrs." Viņš piebilda, ka Kataras un NATO sadarbība stiprinās un ka Dohā varētu bāzēties "NATO vienības vai viens no tās specializētajiem centiem". Ministrs ar šiem spriedumiem nācis klajā politiski sensitīvā laikā.

Tieši pirms gada Saūda Arābija un vairākas reģiona valstis sarāva saistes ar Kataru, apsūdzot to terorisma un Irānas atbalstīšanā. Šomēnes kļuva zināms, ka Saūda Arābijas līderi draudējuši ar militāriem soļiem un lūguši Francijas prezidentu Emanuelu Makronu iejaukties, lai nepieļautu, ka Katara iegādājas Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu "S-400".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!