Foto: AP/Scanpix/LETA

Izraēlas armija svētdien devusi triecienus grupējuma "Hamas" mērķiem Gazas joslā, atbildot uz raķešu izšaušanu no palestīniešu anklāva pret Izraēlu.

Izraēlas armija paziņoja, ka trāpījusi 15 "Hamas" mērķiem, tostarp militārajām nometnēm un munīcijas ražotnēm.

Triecieni tika doti pēc tam, kad "Hamas" izšāva raķetes pret Izraēlas teritoriju.

Daļu no šīm raķetēm pārtvēra Izraēlas pretgaisa aizsardzības sistēma, bet citas nokrita turpat Gazas joslā. Neviens cilvēks no šīm raķetēm necieta.

Pagājušajā nedēļā "Hamas" kaujinieki raidīja desmitiem šāviņu pret Izraēlu, kas nepalika atbildi parādā. Taču neviena no pusēm, kā izskatās, nevēlas pilna apjoma konfliktu. Gazas joslas kaujinieki neraidīja tālas darbības raķetes pret Izraēlas lielākajām pilsētām, kā to darīja 2014.gada kara laikā, un Izraēlas gaisa uzlidojumi galvenokārt bija vērsi pret militāriem "Hamas" mērķiem, kuros neatrodas cilvēki.

"Hamas" paziņoja, ka caur vidutājiem panākts pamiers, bet Izraēla pavēstīja, ka neveiks uzbrukumus, kamēr pret Izraēlu netiks šautas raķetes.

Protestos Gazas joslā līdzās robežai ar Izraēlu kopš 30. marta nogalināti vismaz 118 palestīnieši. Neviens izraēlietis šajās sadursmēs nav gājis bojā.

Visvairāk palestīniešu vienā dienā gāja bojā 14. maijā, kad ASV atklāja vēstniecību Jeruzalemē. Todien pie Gazas joslas robežas protestēja desmitiem tūkstoši cilvēku, no kuriem 62 zaudēja dzīvību, Izraēlas armijai pielietojot kaujas munīciju pret protestētājiem.

Izraēla paziņojusi, ka tā rīkojusies pašaizsardzības nolūkos, aizstāvot savas robežas un iedzīvotājus. Izraēlai atbalstu paudušas arī ASV, norādot, ka atbildība par vardarbību gulstas uz grupējumu "Hamas", kurš atzinis, ka vairums no 14.maijā nogalinātajiem palestīniešiem bijuši "Hamas" locekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!