Foto: AP/Scanpix/LETA
Venecuēlā piektdien tika atbrīvoti no cietumiem 39 politiskie aktīvisti, kurus opozīcija uzskata par politieslodzītajiem, un varas iestādes to nosauca par žestu ar mērķi apvienot sašķelto valsti.

Starp šiem ieslodzītajiem, kas atbrīvoti ar stingriem nosacījumiem, ir bijušais valsts rietumu pilsētas Sankristobalas mērs Daniels Sebaljoss, kurš bija ieslodzīts uz četriem gadiem par protestu veicināšanu šajā pilsētā, informēja Venecuēlas Augstākā tiesa.

Satversmes sapulces priekšsēdētāja Delsija Rodrigesa nosauca šo atbrīvošanu par pirmo kārtu un solīja, ka tiks atbrīvoti arī citi ieslodzītie.

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro pēc uzvaras 20. maijā notikušajās prezidenta vēlēšanās bija paziņojis, ka "nomierināšanas" un "izlīguma" politikas ietvaros no cietumiem tiks atbrīvoti cilvēki, kas apsūdzēti kūdīšanā uz vardarbību pret valdību vērstos protestos.

Venecuēla "ir ļoti gatava vaļsirdīgam, atklātam un konstruktīvam dialogam," Maduro piektdien ierakstīja tviterī pirms paziņojuma par 39 ieslodzīto atbrīvošanu. "Durvis ir atvērtas tiem, kas izvēlas miera un izlīguma ceļu."

Politieslodzīto jautājums ir bijis klupšanas akmens valdības un opozīcijas izlīguma sarunās. Maduro piekrita dažu ieslodzīto atbrīvošanai, bet izslēdza iespēju atbrīvot tos, kas tiek apsūdzēti cilvēku bojāejā.

34 gadus vecais Sebaljoss 2014. gadā tika apsūdzēts par dumpi un nelegālu biedrošanos nelikumīgu aktu veikšanai. Pēc atbrīvošanas viņam katru mēnesi jāreģistrējas varas iestādēs, viņš nedrīkst atstāt valsti un viņam ir aizliegts runāt ar medijiem vai komentēt sociālajos medijos.

Cilvēktiesību organizācijas paziņoja, ka pēc šīs atbrīvošanas kārtas Venecuēlas cietumos vēl ir palikuši vairāk nekā 300 politieslodzīto.

Maduro valdība maijā atbrīvoja 20 cilvēkus, kas bija aizturēti protestos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!