Foto: AFP/Scanpix

Baltkrievija ir gatava atjaunot robežkontroli uz robežas ar Krieviju, ja Krievijas izlases kārtā veiktās pārbaudes uz robežas iegūs pastāvīgu raksturu, piektdien paziņojis Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

Baltkrievija 2017. gada februārī ieviesa 80 valstu, arī Eiropas Savienības (ES), pilsoņiem bezvīzu režīmu uz piecām dienām un šobrīd plāno to pagarināt līdz 15 dienām.

Minskas žests, kas ir daļa no attiecību uzlabošanas ar Briseli, sadusmoja Maskavu, kas uz robežas ar Baltkrieviju izlases kārtībā uzsāka automašīnu un pasu pārbaudes, atsaucoties uz drošības apsvērumiem.

"Ja viņi grib slēgt robežu - lūdzu, uz priekšu," apmeklējot robežpunktu, sacīja Lukašenko. "Ja viņi to slēgs, arī mums būs jāievieš robežkontrole."

Prezidents gan norādīja, ka lēmumu negrib sasteigt, un nogaidīs, lai redzētu, kā Maskavas jaunā robežpolitika attīstīsies.

Maskava un Minska ir tradicionāli sabiedrotie, bet attiecībās parādījusies spriedze līdz ar Krievijas veikto Krimas aneksiju, ko Lukašenko raksturojis kā "sliktu precedentu".

Savukārt Baltkrievijas attiecības ar Rietumiem uzlabojušās pēc tam, kad Lukašenko, kurš teju gadsimta ceturksni valdījis Baltkrievijā ar dzelzs dūri, piekrita atbrīvot dažus politieslodzītos un pieciest parlamentā zināmu opozīciju.

Pagājušajā nedēļā Baltkrievija iecēla Zviedrijā jaunu vēstnieku, šādi izbeidzot atsalumu diplomātiskajās attiecībās, ko bija izraisījis tā dēvētais plīša desants, kad no kādas zviedru reklāmas aģentūras nofraktētas lidmašīnas virs Baltkrievijas tika izmesti vairāki simti spēļu lācīšu ar saukļiem vārda brīvības atbalstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!