Foto: DELFI

Austrālijas tuvākā kaimiņvalsts ziemeļu pusē Papua-Jaungvineja īslaicīgi aizliegs "Facebook" izmantošanu, lai cīnītos ar potenciāli traucējošiem šīs platformas blakusefektiem, vēsta biznesa ziņu portāls "Business Insider'".

Mēnesi ilgais aizliegums ļaus valdībai izpētīt, kā šī sociālo mediju platforma tiek izmantota, un jo īpaši tiks pētītas viltus ziņas un viltus ziņu profili.

"Šis laiks ļaus ievākt informāciju, lai identificētu un attiecīgi filtrētu vai izdzēstu lietotājus, kuri slēpjas zem viltus ziņu profiliem, kā arī lietotājus, kuri augšupielādē pornogrāfiskus attēlus, publicē maldinošu vai viltus informāciju vietnē "Facebook", skaidro nozares ministrs Sems Besils.

Saskaņā ar Besila teikto, tas ļaus ikdienas lietotājiem izmanot šo sociālo tīklu daudz atbildīgāk. Tāpat Besils piebilda, ka laiks, kad šādu praksi uzsāks, vēl nav noteikts.

Ne tikai Krievija vienīgā prot izmantot "Facebook" politisko mērķu sasniegšanā, šīs problēmas ir aktuālas visā Āzijā

Kā vienu no šādiem piemēriem var minēt Filipīnas. 2016. gadā, dažas nedēļas pirms Rodrigo Duterte tika ievēlēts par prezidentu, interneta portāls "Rappler" noskaidroja, ka 26 viltus profili ietekmēja vismaz trīs miljonus citu lietotāju.

Arī Kambodžā ir radušās problēmas saistībā ar šo sociālo tīklu. Kambodžas premjerministra "Facebook" lapā aptuveni desmit miljoni cilvēku atzīmējuši "patīk," neskatoties uz to, ka valstī kopumā ir mazāk nekā 16 miljoni iedzīvotāju. Pēc šīs informācijas nākšanas gaismā Kambodžas opozīcijas līderis iesniedzis tiesā Kalifornijā sūdzību pret "Facebook," lai iegūtu informāciju, no kurienes šis lielais sekotāju skaits ir radies.

Neskatoties uz viltus ziņu un profilu pieaugumu, pieaug arī cenzūras līmenis. Daļējs iemesls šim Papua-Jaungvinejas aizliegumam ir nepieciešamais laiks, lai īstenotu valsts kibernoziegumu likumu un varētu attiecīgi šos cilvēkus sodīt.

Šis 2017. gadā ieviestais likums tika slavēts par uzmanības pievēršanu datu un tīkla drošībai. Neskatoties uz to, cilvēktiesību aizstāvji uzskata, ka šis likums dotu iespēju valdībām apspiest kritiku, tādējādi atvieglojot ceļu uz cenzūru.

Pagājušā gadā Papua-Jaungvinejas vēlēšanu komisārs Patilias Gamato ieguva tiesas ordeni, lai aizliegtu kādam bloga rakstītājam izplatīt apgalvojumus, kuros komisārs tika saukts par "tomātu".

"Business Insider" informē, ka Taizemē bieži tiek veikti aresti saistībā ar dažāda veida saturu, kas publicēts "Facebook". Kāds vīrs tika notiesāts ar cietumsodu uz 30 gadiem par monarhijas apvainošanu. Kādam citam cilvēkam piespriesti 10 gadi par komentāriem, ko viņš izteicis privātajā "Facebook" sarakstē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!