Foto: AFP/Scanpix/LETA

Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte uzskata, ka Ķīna būs pārkāpusi "sarkano līniju", ja tā vienpusējā kārtā sāks dabas resursu ieguvi Dienvidķīnas jūrā, un šādā gadījumā Duterte būs gatavs doties karā, paziņojis Filipīnu ārlietu ministrs Alans Pīters Kajetano.

Pirmdien karoga pacelšanas ceremonijā Ārlietu ministrijā Kajetano aizstāvēja Filipīnu valdību pret apsūdzībām, ka tā izturas pārāk iecietīgi pret Ķīnas īstenoto Dienvidķīnas jūras militarizāciju.

"[Pekina] ir novilkusi zināmas "sarkanās līnijas", mēs esam novilkuši zināmas "sarkanās līnijas", prezidents jau to ir pateicis. Ja kāds iegūs dabas bagātības Rietumfilipīnu jūrā, Dienvidķīnas jūrā, viņš dosies karā. Viņš sacīja: "Kas notiks, notiks." Viņš dosies karā," norādīja Kajetano. Ķīna ir informēta par šīm "sarkanajām līnijām," viņš piebilda.

Pekina uzskata, ka tai pienākas gandrīz visa Dienvidķīnas jūra, kuru šķērso svarīgi tirdzniecības kuģu ceļi un kura, domājams, glabā bagātīgas naftas un gāzes atradnes. Ķīna radījusi bažas citām reģiona valstīm, veidojot mākslīgās salas un veicot būvniecības projektus šajās teritorijās, tostarp būvējot lidmašīnu skrejceļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!