Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ķīna kritizējusi ASV par divu karakuģu nosūtīšanu uz Dienvidķīnas jūras rajonu, kuru Pekina uzskata par saviem teritoriālajiem ūdeņiem, pirmdien vēsta valsts mediji.

Ķīnas Ārlietu ministrija svētdien norādīja, ka ASV karakuģi iebraukuši Ķīnas teritoriālajos ūdeņos Paraselu salu rajonā. Ķīnas flote "ASV karakuģus identificēja, brīdināja un izraidīja tos", svētdien vakarā sacīja ministrijas preses sekretārs Lu Kans. Ķīna mudina ASV "izbeigt šādas provokatīvas operācijas, kas pārkāpj Ķīnas suverenitāti un apdraud Ķīnas drošību", viņš sacīja.

ASV karakuģi veica manevrus apvidū, kas atrodas 12 jūras jūdžu zonā ap Paraselu salām, laikrakstam "The Wall Street Journal" sacīja ASV amatpersona. ASV flote regulāri veic "navigācijas brīvības operācijas" strīdus teritorijās Dienvidķīnas jūrā, ar to izsaucot Pekinas nosodījumu.

Šie manevri notikuši neilgi pēc tam, kad ASV bija atsaukušas ielūgumu Ķīnai piedalīties starptautiskos manevros Klusajā okeānā. Ielūgums atsaukts Ķīnas īstenotās Dienvidķīnas jūras salu militarizācijas dēļ, skaidroja Vašingtona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!