Foto: AP/Scanpix/LETA

Francijā aizturēti divi bijušie slepenie aģenti, kuri tiek turēti aizdomās par sensitīvas informācijas nodošanu Ķīnai un apsūdzēti valsts nodevībā, piektdien vēsta Francijas mediji.

Dubultaģenti tika aizturēti decembrī, bet lieta atklātībā nonāca tikai ceturtdien, kad par to ziņoja Francijas mediji.

Francijas aizsardzības ministre Floransa Parlī apstiprināja, ka "divi franču aģenti mūsu dienestā un, iespējams, viena no šo aģentu sievām, ir apsūdzēti nopietnos nodarījumos, kas, visticamāk, tiks atzīti par valsts nodevību," telekanālam "CNews" atklāja ministre.

Aizturētie tiek turēti aizdomās par informācijas nodošanu ārvalstij, sacīja Parlī, piebilsto, ka daudz vairāk neko atklāt nevar. "Francijai ir partneri, bet mēs dzīvojam bīstamos laikos un diemžēl šāda veida lietas var notikt," sacīja ministre.

Kāds avots Francijas drošības spēkos aģentūrai AFP atklāja, ka aizturētie, domājams, spiegojuši Ķīnas labā. Viens no viņiem strādājis Ķīnā, ziņoja telekanāla TMC raidījums "Quotidien", piebilstot, ka dubultaģentus atklājusi Francijas pretizlūkošana.

Arī citas valstis ir apsūdzējušas Ķīnu spiegošanā.ASV varasiestādes nesen paziņoja, ka apsūdzējušas kādu bijušo ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) aģentu spiegošanā Ķīnas labā. Bažas par Ķīnas spiegošanas aktivitātēm pamudināja arī Austrāliju pagājušajā gadā grozīt savus likumus, kas attiecas uz spiegošanu un ārvalstu iejaukšanos.

Ķīna sen tiek turēta aizdomās komerciālā spiegošanā, bet paplašinājušās arī Ķīnas nacionālās drošības operācijas.

Ķīnas Ārlietu ministrija ceturtdien medijiem paziņoja, ka neko nezina par Francijā aizturētajiem aģentiem. Francijas izmeklētāji vēl pēta, cik ilgu laiku aģenti ir strādājuši Ķīnas labā. Parlī atteicās atklāt, kāda veida informāciju aģenti ir nodevuši Ķīnai, un arī neatklāja, vai abi aģenti strādājuši kopā. Abi aģenti ir pensionējušies, bet laikā, kad spiegoja Ķīnas labā, visticamāk, strādāja izlūkdienestā, norādīja ministre.

Avots tiesu sistēmā AFP atklāja, ka pret diviem no trim aizdomās turamajiem tiek veikta izmeklēšana par "nacionālās aizsardzības slepenības kompromitēšanu" un citas lielvalsts apgādāšanu ar informāciju, kas kaitē valsts pamatinteresēm. Viens no aizdomās turamajiem arī apsūdzēts par kūdīšanu uz valsts nodevību. Trešā persona, kas, domājams, ir viena aģenta sieva, apsūdzēta valsts nodevības noziegumu slēpšanā, atklāja anonīmais avots.

Francijas izlūkdienests paziņojis, ka ir koncentrējies uz šo lietu, kas ir visu Francijas pretizlūkošanas dienestu uzmanības centrā. "Mēs esam ārkārtīgi modri šajā lietā," apstiprināja Parlī.

Avots tiesu sistēmā AFP sacīja, ka 2017. gada 22. decembrī tika apsūdzēti trīs cilvēki, no kuriem diviem piemērots pirmstiesas apcietinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!