Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja ceturtdien kritizēja ASV viceprezidenta Maika Pensa izteikumus, nosaucot tos par "nezinošiem un stulbiem", kā arī vēlreiz draudēja atcelt plānoto abu valstu līderu samitu.

Ziemeļkorejas ārlietu ministra vietniece Čoja Sonhuja nāca klajā ar paziņojumu, kurā kritizēja Pensa pirmdien sniegto interviju ASV telekanālam "Fox". "Es nespēju pārvarēt savu pārsteigumu par tik nezinošiem un stulbiem izteikumiem, kas plūst no ASV viceprezidenta mutes," teikts šajā paziņojumā, kuru pārraidīja Ziemeļkorejas valsts ziņu aģentūra KCNA.

Penss šajā intervijā brīdināja Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu, ka būtu "liela kļūda" mēģināt "spēlēties" ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, ja abu valstu līderi piedalīsies 12. jūnijā Singapūrā paredzētajā samitā. Nav šaubu, ka Tramps būtu gatavs atteikties no 12. jūnijā Singapūrā paredzētās tikšanās, norādīja Penss savā intervijā.

Penss arī sacīja, ka Ziemeļkorejai var klāties līdzīgi kā Lībijai, kuras līderis Muammars Kadafi tika gāzts un nogalināts sacelšanās laikā dažus gadus pēc atteikšanās no atomieročiem, "ja Kims Čenuns nepanāks vienošanos".

Čoja atbildēja uz Pensa interviju ar asu paziņojumu, kurā kritizēja Pensa "neapvaldītos un nekaunīgos izteikumus" un piebilda, ka Phenjana netiks piespiesta sēsties pie sarunu galda ar Vašingtonas vadības draudiem. "Mēs ne lūgsimies ASV pēc dialoga, ne arī uzņemsimies pūles pārliecināt viņus, ja viņi negrib sēsties pie sarunu galda ar mums," sacīja Ziemeļkorejas ārlietu ministra vietniece. "Gadījumā, ja ASV neievēro mūsu labo gribu un ķeras pie nelikumīgām un briesmīgām darbībām, es izteikšu mūsu augstākajai vadībai priekšlikumu pārdomāt par KTDR-ASV samitu," piebilda Čoja, lietojot Ziemeļkorejas oficiālā nosaukuma iniciāļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!