Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Ir gandrīz neiespējami iztēloties, ka Jarmukas palestīniešu bēgļu nometnē, kas pēc sīvajām kaujām Sīrijas valdības spēku un "Daesh" džihādistu starpā pārvērsta drupās, varētu atgriezties cilvēki, otrdien paziņoja ANO palestīniešu bēgļu aģentūra (UNRWA), šo vērtējumu paužot dienu pēc Jarmukas atkarošanas džihādistiem.

"Jarmuka reiz bija plaukstošas mājas 160 000 palestīniešu. Šodien tās ir drupas, kur konflikta neskarta nav tikpat kā neviena ēka," sacīja UNRWA pārstāvis sakariem ar presi Kriss Ganess. "Sabiedrības veselības sistēmai, ūdens un elektrības sistēmām, dzīvošanas pamata pakalpojumiem ir nodarīti būtiski postījumi. It visur ir nežēlīgā konflikta drupas," viņš sacīja ziņu aģentūrai AFP. "Šādos apstākļos ir grūti saskatīt, kā cilvēki varētu atgriezties."

Jarmukā šobrīd uzturas 100 līdz 200 civilistu, arī cilvēki, kuri bijuši pārāk veci vai slimi, lai to pamestu. Jarmuka, kas atrodas uz dienvidiem no Damaskas, gadu desmitiem bija rosīga apkaime, kurā dzīvoja kā palestīnieši, tā sīrieši. Pilsoņkara kaujās tā ir ierauta kopš konflikta sākuma 2011.gadā. Sīrijas valdības karaspēks kopā ar palestīniešu kaujiniekiem 19.aprīlī uzsāka operāciju, lai "Daesh" atkarotu Jarmuku, kā arī līdzās esošos Kadamas, Tadamunas un Hadžar al Asvadas apvidus.

Kaujās par Jarmuku dzīvību zaudējuši vairāk nekā 250 režīma karotāji un 233 "Daesh" kaujinieki, liecina aktīvistu dati. Kaujas beigušās sestdien ap dienas vidu, vienlaikus parādoties ziņām, ka var tikt noslēgta vienošanās par džihādistu evakuāciju.

"Daesh" vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības. Aktivizējoties operācijām pret "Daesh", grupējums tagad zaudējis teju visas agrākās teritorijas.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!