Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Japānā ieradies ASV Jūras flotes vadāmo raķešu iznīcinātājs "USS Milius", kuram paredzēts stiprināt pretraķešu aizsardzības spējas Austrumāzijas reģionā, raksta aģentūra "Reuters".

Iznīcinātājs pietauvojies Jokosukas bāzē trīs nedēļas pirms gaidāmā samita, kurā ASV prezidentam Donaldam Trampam paredzēts tikties ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu. Trampa administrācija vēlas panākt Korejas pussalas atbruņošanu no kodolieročiem. ASV, izvietojot "USS Milius" iznīcinātāju reģionā, atgādina, ka tai ir militārā kapacitāte, lai neitralizētu Ziemeļkorejas radītos draudus.

Jokosukas bāze ir ASV Jūras spēku Septītās flotes mītne. "USS Milius" izvietošana notiek laikā, kad ASV-Ziemeļkorejas attiecības ir neskaidras un radušās bažas par to vai 12. jūnijā paredzētais Trampa-Kima samits vispār notiks. Pirms nedēļas Ziemeļkoreja pārmeta ASV par tās militārajām mācībām kopā ar Dienvidkoreju, kā arī par tās šķietamo vēlmi panākt, ka Ziemeļkoreja vienpusēji atsakās no sava kodolarsenāla.

ASV Jūras flote paziņoja, ka iznīcinātājs palīdzēs stiprināt drošību un stabilitāti reģionā, palielinot pretraķešu aizsardzības spējas. "USS Milus" izvietošana aizkavējās par aptuveni gadu, lai to varētu aprīkot ar uzlabotu pretgaisa aizsardzības sistēmu, kas var vēl precīzāk uztvert un notēmēt uz raķeti, ziņo "Reuters".

"USS Milius" ir aprīkots ar raķetēm, kas var notriekt kaujas galviņas arī kosmosā. Ja Ziemeļkoreja veiktu garās distances balistisko raķešu uzbrukumu, "USS Milius" būtu viens no pirmajiem iznīcinātājiem, kas censtos to neitralizēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!