Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Izraēla kļuvusi par pirmo valsti pasaulē, kas ASV ražotos pasaulē modernākos iznīcinātājus "F-35" izmantojusi kaujā, atsaucoties uz Izraēlas Gaisa spēku pārstāvja ģenerālmajora Amikama Norkina teikto, raksta "Reuters".

Norkins par to informējis 20 valstu gaisa spēku pārstāvjus, kuri patlaban atrodas Izraēlā. "Mēs lidojam ar "F-35" pār visiem Tuvajiem Austrumiem un jau esam divreiz uzbrukuši divās atšķirīgās frontēs," viņš klāstījis. Teikto ģenerālmajors klātesošajiem ilustrējis ar "F-35" virs Libānas galvaspilsētas Beirūtas.

"Lockheed Martin Corp" ražotie "F-35" Izraēlā tiek dēvēti par "Adir" jeb "Spēcīgo". ASV ciešā sabiedrotā bija pirmā valsts ārpus Amerikas, kas iegādājās modernos iznīcinātājus, pirmos no tiem saņemot jau 2016. gada decembrī. Līdz šim no kopumā pasūtītajām 50 lidmašīnām Izraēla esot saņēmusi vismaz deviņas.

Pēdējo mēnešu laikā Izraēla īstenojusi vairākus gaisa uzbrukumus Sīrijā un Libānā pret Irānas un tās atbalstītā libāniešu grupējuma "Hezbollah" bāzēm, ieroču noliktavām un pozīcijām. Tāpat tiek uzskatīts, ka Izraēla veikusi uzlidojumus islāmistu karotājiem Ēģiptes Sīnājas pussalā un Sudānā, no kurienes nākot ieroči Gazas grupējumam "Hamas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!