Foto: EPA/Scanpix/LETA

Izraēla izsaukusi Spānijas, Slovēnijas un Beļģijas vēstniekus saistībā ar šo valstu balsojumu ANO Cilvēktiesību padomē, kur tās atbalstīja starptautiskas izmeklēšanas veikšanu par vairāku desmitu palestīniešu nogalināšanu Gazas joslā līdzās tās robežai ar Izraēlu, pirmdien pavēstīja Izraēlas Ārlietu ministrija.

Spānijas un Slovēnijas vēstnieki izsaukti pirmdien, bet Beļģijas vēstnieks tiks izsaukts otrdien, teikts ministrijas paziņojumā.

ANO Cilvēktiesību padome piektdien nobalsoja par starptautiskas kara noziegumu izmeklētāju komandas nosūtīšanu uz Tuvajiem Austrumiem izmeklēt palestīniešu nogalināšanas apstākļus Gazas joslā. 29 valstu vidū, kas atbalstīja šo priekšlikumu, bija arī šīs trīs Eiropas valstis.

Gazas joslā protestos līdzās robežai ar Izraēlu septiņu nedēļu laikā nogalināti vairāk nekā 100 palestīniešu, lielākajai daļai dzīvību laupījušas Izraēlas snaiperu lodes.

Protestētāji pieprasa tiesības atgriezties dzimtajās zemēs, kas tagad atrodas Izraēlas teritorijā.

Piektdienas balsojums ANO Cilvēktiesību padomē bija reakcija uz 14. maija asiņainajiem notikumiem, kad Izraēlas karavīri nogalināja vairāk nekā 60 palestīniešu protestētājus.

Mūsdienās Gazas joslā dzīvo aptuveni divi miljoni palestīniešu. To lielākā daļa ir palestīniešu bēgļi, kas 1948. gadā devās bēgļu gaitās no teritorijām, kas mūsdienās atrodas Izraēlas sastāvā, kā arī viņu pēcteči.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!