Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas miljardieris un prezidenta Vladimira Putina tuvākā loka cilvēks Arkādijs Rotenbergs (attēlā), kurš iekļauts ASV un Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstos, varētu būt investējis miljardu eiro vairākos nekustamā īpašuma objektos Vācijā, liecina medija "Berliner Zeitung" un SWR pētījums.

Ar Rotenbergu ir saistīts ēku komplekss "Kudamm-Karree" Berlīnē, apgalvo pētījuma autori. Tajā ietilpst augstceltne, tirdzniecības centrs, teātris un biroji. Investori plānojot nojaukt vēsturisko "Kudamm-Karree" teātra ēku, lai vietā celtu iepirkšanās centru.

Ar celtniecību objektā nodarbojas firma "Mars Propco 1", ar kuru saistīts par Rotenberga loka cilvēku uzskatītais Mihails Opengejs. Abu uzņēmēju vārdi kopā jau ir figurējuši laikraksta "Vedomosti" pētījumā par "Gazprom" iepirkumu 200 miljardu rubļu (2,74 miljardi eiro) apjomā.

Vācu žurnālisti atraduši Rotenberga saistību ar vēl vairākiem nekustamā īpašuma objektiem – operas ēku Minhenē, biroju kompleksu "LES 1" Hamburgā, viesnīcu "Sofitel" Frankfurtē pie Mainas un viesnīcu "Stue" Berlīnē. Visu īpašumu kopējā vērtībā tiek lēsta viena miljarda eiro apmērā.

Rotenberga pārstāvis raidsabiedrībai BBC vācu žurnālistu pētījumu nosaucis par izdomājumu, noliedzot jebkādu miljardiera saistību ar uzskaitītajiem objektiem un personām.

Arkādija Rotenberga bagātības žurnāls "Forbes" lēš trīs miljardu dolāru apmērā. Uzņēmēja kompānijas ir vienas no lielākajām Krievijas valsts pasūtījumu saņēmējām.

Rotenberga uzņēmums "Stroigazmontaž" būvē tiltu pār Kerčas šaurumam uz Krievijas okupēto Krimas pussalu. Firma šo pasūtījumu ieguva bez konkursa, jo citu pretendentu nemaz neesot bijis.

Rotenbergs presē tiek saukts par Putina draugu, Kādreiz abi kopā trenējās vienā cīņas sporta sekcijā.

Arkādijs Rotenbergs ES sankciju sarakstā ir kopš 2014. gada, saistībā ar Krievijas agresiju pret Ukrainu, tās teritoriālo vienotību un neatkarību. Sankciju dokumentā Rotenbergs raksturots kā "vecs prezidenta paziņa", kas savas bagātības ieguvis Putina valdīšanas laikā.

Arī ASV sankciju sarakstā Rotenbergs ir kopš 2014. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!