Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijā bāzētais politisko konsultāciju uzņēmums "Cambridge Analytica" (CA) izmantojis Krievijas pētniekus un nodevis datus uzņēmumiem, kas ir saistīti ar Krievijas izlūkdienestu, trešdien ASV Senāta komitejas sēdē, kurā tika izskatīti jautājumi par iejaukšanos 2016. gada prezidenta vēlēšanās, apliecināja trauksmes cēlējs Kristofers Vailijs.

Krievijas izlūkdienestiem bija pieejama informācija, kuru apkopojis "Cambridge Analytica", norādīja Vailijs, kurš nopludināja informāciju par to, ka britu uzņēmums negodprātīgi izmantojis vairāku miljonu sociālā tīkla "Facebook" lietotāju datus. Krievijas un ASV pētnieks Aleksandrs Kogans, kurš radījis "Facebook" lietotāju profilu datu apkopošanas lietotni, vienlaikus darbojies Krievijas finansētos projektos, arī "uzvedības izpētes" jomā.

"Tas nozīmē, ka līdzās tam, ka Krievijā bija piekļuve "Facebook" datiem, ir nopietns pamats aizdomām, ka CA varēja būt Krievijas drošības dienestu izlūkošanas mērķis, ka Krievijas drošības dienesti varēja tikt informēti par CA "Facebook" datiem," Vailijs norādīja rakstītajā liecībā.

""Cambridge Analytica" izmantoja Krievijas pētniekus, lai apkopotu datus un atklāti dalītos ar informāciju par "baumu kampaņām" ar uzņēmumiem, kas ir saitīti arī Krievijas Federālo Drošības dienestu," paziņoja Vailijs. "Firmas moto bija "Der pilnīgi viss"," ja tas nāk par labu uzņēmuma politiskajām kampaņām, ieskaitot "centienus grūtību māktā Āfrikas valstī novirzīt Veselības ministrijas finansējumu kāda politiķa pārvēlēšanas kampaņai".

Vailijs zinājis par uzņēmuma "melnajām operācijām, kurās, kā es to sapratu, arī tika izmantoti hakeri, lai klientiem iegūtu kompromātu un citus izlūkdatus".

Jau vēstīts, ka "Facebook" iekļuva privāto datu aizsardzības skandālā pēc ziņām, ka Lielbritānijas datu analīzes firma "Cambridge Analytica", kuru bija nolīgusi Donalda Trampa ASV prezidenta vēlēšanu kampaņa, var būt izmantojusi 87 miljonu ASV vēlētāju "Facebook" profilu informāciju bez viņu atļaujas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!