Foto: EPA/Scanpix/LETA

Itālijas populistiskās Pieczvaigžņu kustības (M5S) līderis Luidži Di Maio (attēlā) otrdien paziņojis, ka iespējamā vienošanās ar labējo Līgu par valdības veidošanu būs "bumba", kas satricināt visu politisko sistēmu, kura baidās no pārmaiņām.

Abas partijas turpina sarunas par koalīcijas līgumu, kas varētu pielikt punktu politiskajam strupceļam, kādā Itālija nonākusi pēc 4. martā notikušajām parlamenta vēlēšanām.

Lai gan šķita, ka sarunas vainagosies ar panākumiem jau pirmdien, tās nācās pagarināt, jo Līgas līderis Mateo Salvīni izvirzīja papildus nosacījumus savos "svarīgākajos jautājumos" - imigrācijas ierobežošanā un attiecībās ar Eiropas Savienību (ES).

Otrdien abu partiju līderi uzsvēra, ka viņu sarunas turpinās tikai sešas dienas, kas ir ļoti īss laiks, salīdzinot ar sešiem mēnešiem, kas bija nepieciešami, lai mokošās koalīcijas sarunās pie jaunas Valdības tiktu Vācija.

Feisbukā publiskotajā videouzrunā Di Maio norādījis, ka istablišmets baidās no pārmaiņām, taču, "jo vairāk viņi mums uzbrūk, jo vairāk esmu motivēts" panākt vienošanos ar "Līgu". "Ja mēs to panāksim, tā būs bumba, taču bumba pozitīvā nozīmē. Ar drosmi mēs panāksim pilsoņiem viņu tiesību atgūšanu un atdosim Itālijai tai pienākošos vietu uz Eiropas skatuves," piebildis M5S līderis.

Tikmēr Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Jirki Kaitainens brīdinājis, ka Itālijā pie varas var nākt valdība, kas neievēros ES stabilitātes un izaugsmes pakta nosacījumus. Di Maio komisāra izteikumus nodēvējis par "neviena neievēlēto eirokrātu" bailēm.

Savukārt Salvīni izteicies, ka viņa attieksme pret iespējamo vienošanos esot "optimistiska, taču reālistiska".

Vienlaikus viņš no savas puses uzbrucis ES migrācijas, iekšlietu un pilsonības komisāram Dimitrim Avramopulam. "Nu vienreiz pietiek! Vēl viena nepieņemam iejaukšanās no kāda, kas nekad nav ievēlēts. Mēs esam uzņēmuši un rūpējušies par pārāk daudziem [nelegālajiem imigrantiem]. Tagad pienācis laiks likumībai, drošībai un deportācijām," uzsvēris Līgas līderis.

Viņš piebildis, ka Līga vēlas "stipru valdību, kā arī nodokļu un drošības revolūciju". Vienlaikus Salvīni atzina, ka starp abām partijām vairākos jautājumos joprojām pastāv lielas domstarpības, taču norādījis, ka vienīgā alternatīva Līgas un M5S veidotai valdībai ir jaunas vēlēšanas.

Di Maio jau iepriekš paziņojis, ka iespējamais koalīcijas līgums vēl tiks nodots apstiprināšanai tiešsaistes balsojumā M5S ierindas biedriem, kuri ar vienošanās detaļām tikšot iepazīstināti līdz nedēļas nogalei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!