Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Irāna otrdien paziņojusi, ka Izraēlas amatpersonas būtu jātiesā kā kara noziedznieki par Gazas joslas protestētāju "brutālo slaktiņu".

"Palestīnas bērnu, sieviešu un neaizsargāto cilvēku nogalināšana un palestīniešu zemju okupācija kļuvusi par cionistu galveno stratēģiju 70 gadus ilgās okupācijas laikā," paziņoja Irānas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis. Viņš aicināja starptautisko sabiedrību nekavējoties rīkoties un tiesāt Izraēlas līderus starptautiskajās tiesās kā kara noziedzniekus.

Protestētāju un Izraēlas spēku sadursmēs uz Gazas joslas un Izraēlas robežas pirmdien, kad Jeruzalemē tika atklāta jaunā ASV vēstniecība, tika nogalināti 60 palestīnieši un tūkstošiem ievainoti, liecina jaunākā informācija. Irānas prezidents Hasans Ruhani kritizēja vēstniecības pārcelšanu, kā arī ASV lēmumu izstāties no kodolvienošanās, ko pasaules lielvaras 2015. gada jūlijā noslēdza ar Irānu.

"Vēsture parādīs, ka abi šie lēmumi (..) bijuši nepareizi," žurnālistiem sacīja Ruhani, piebilstot, ka Vašingtona šādi panāks savu izolēšanu. Irānas parlamenta spīkers Ali Laridžani piebilda, ka ASV pēdējā laikā pieņemtie politiskie lēmumi grauj starptautiskās institūcijas.

"Visi šie gadījumi parāda, ka Amerika gatavojas iznīcināt (..) Apvienotās Nācijas," parlamentā paziņoja Laridžani, piebilstot, kas tas rada haosu starptautiskajā arēnā. ASV nobloķēja kopīga ANO Drošības padomes paziņojuma pieņemšanu, kurā aicināts veikt neatkarīgu izmeklēšanu par asiņaino vardarbību, kas pirmdien notika uz Izraēlas un Gazas joslas robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!