Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien atklājis tiltu, kas savieno Krieviju ar Ukrainai piederošo, taču okupēto Krimas pussalu, pārbraucot pāri tiltam ar Krievijā ražoto kravas automašīnu "Kamaz".

Krievijas mediji vēsta, ka Putinam blakus kravas mašīnā sēdējis Aleksandrs Ostrovskis, kurš vada uzņēmumu, kas uzbūvēja 19 kilometrus garo tiltu. Putina brauciens ar koši oranžo spēkratu tika demonstrēts valsts televīzijā.

Kravas mašīnu pavadīja vēl vismaz 35 spēkrati, gan citas kravas mašīnas, gan celtņi. Tikmēr Ukrainas premjerministrs Volodimirs Groismans paziņojis, ka šāda tilta uzbūvēšana pārkāpj starptautisko tiesību normas. "Krievijas okupācijas spēki, kas pagaidām okupējuši Krimu, turpina darboties ārpus starptautiskajām tiesībām," intervijā ziņu aģentūrai AFP sacīja Groismans.

Arī Eiropas Savienība (ES) norādīja, ka tilta atklāšana ir jauns uzbrukums Ukrainas teritoriālajai nedalāmībai. "Krievijas Federācija ir uzbūvējusi Kerčas tiltu uz Krimas pussalu bez Ukrainas piekrišanas. Tas ir vēl viens Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes pārkāpums," teikts ES ārpolitikas dienesta publiskotajā paziņojumā.

Paziņojumā norādīts, ka tilta mērķis ir pastiprināt okupētās pussalas piespiedu integrāciju Krievijā un izolāciju no Ukrainas. Tilts arī ierobežo kuģu satiksmi ar Ukrainas ostām Azovas jūrā, norādīts paziņojumā.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!