Foto: AP/Scanpix/LETA

Vērmontas štata senators un bijušais ASV prezidenta amata kandidāts Bērnijs Sanders intervijā "Vice News" atklāja, ka vēlas, lai ASV mainītu savu ārpolitiku tostarp mazāk fokusētos uz militārās kapacitātes palielināšanu.

Pievēršanās ārpolitikas jautājumiem no Sandersa puses ir mazliet negaidīta parādība – līdz šim senators vairāk pievērsies iekšpolitiskajiem un sociālajiem jautājumiem. Savās uzrunās Sanderss fokusējas uz nepieciešamību radīt lielāku vienlīdzību sabiedrībā vairākās nozarēs, tai skaitā, veselības aprūpē un nodokļu politikā. Sanderss pretendēja uz Demokrātu partijas nomināciju ASV prezidenta vēlēšanās, tomēr to neieguva, zaudējot Hilarijai Klintonei.

Sanderss intervijā pauda sašutumu par to, ka abas galvenās ASV partijas – demokrāti un republikāņi – atbalsta tādu ārpolitiku, kas balstīta uz militarizāciju: "Man šķiet, ka pārāk ilgi valstī ir pastāvējusi vienpusēja ārpolitika," norādīja Sanderss. Sanderss izteicās, ka militāro izdevumu palielināšana ir veids, ar kuru politiķi dažkārt cenšas veicināt savu popularitāti un atbalstu sabiedrībā.

Viņš argumentēja, ka vēlas, lai ASV starptautiskajā arēnā dominētu nevis ar militāro izdevumu apjomu, bet gan ar spēju risināt globālas problēmas, piemēram, sūtītu savus ārstus uz vietām, kur tie ir nepieciešami, kā arī risinātu ar klimata pārmaiņām saistītus jautājumus, raksta "Vice News".

Senators kritizēja arī ASV mēģinājumus apkarot terorismu: "Karš pret terorismu ir bijusi katastrofa ASV un tās iedzīvotājiem. ASV drošības stratēģijas balstīšana uz terorismu ir ļāvusi dažiem tūkstošiem vardarbīgu ekstrēmistu diktēt pasaules spēcīgākas valsts politiku." Sanderss apgalvoja, ka ASV vadībai vajadzētu izpausties spējā savest kopā iesaistītās puses un veidot vienprātību par to, kā risināt konkrētas problēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!