Foto: AP/Scanpix/LETA

Pārceļot savu vēstniecību no Telavivas uz Jeruzalemi, ASV zaudējušas savu vidutājas lomu Tuvajos Austrumos, pirmdien Londonā paziņojis Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

"Ar pēdējo soli Amerika ir izvēlējusies būt daļa no problēmas, nevis risinājuma un ir zaudējusi savu lomu Tuvo Austrumu miera procesā," domnīcā "Chatham House" paziņoja Erdogans. "Mēs vēlreiz noraidām šo lēmumu, kas ir pretrunā starptautiskajām tiesībām un ANO rezolūcijām," paziņoja prezidents.

Erdogans uzskata, ka ASV vēstniecības pārcelšana uz Jeruzalemi ir ļoti neveiksmīgs lēmums, kas palielinās spriedzi kopienu starpā. "Starptautiskajai sabiedrībai jādara savs darbs, cik ātri vien iespējams, un jārīkojas ātri, lai pieliktu punktu Izraēlas pieaugošajai agresijai," norādīja prezidents. "Neatkarīgas Palestīnas valsts izveidošana ar Jeruzalemi kā tās galvaspilsētu ir vienīgais veids ilgstošam mieram un stabilitātei," paziņoja Erdogans.

Jau vēstīts, ka Jeruzalemē pirmdien ceremonijā ar 800 viesu piedalīšanos tiks atklāta ASV vēstniecība, kas līdz šim atradās Telavivā. Palestīnieši pret vēstniecības pārcelšanu rīko protestus Izraēlas okupētajās Rietumkrasta teritorijās un Gazas joslā. Uzliesmojot vardarbībai gar Gazas joslas robežu, pirmdien dzīvību zaudējuši vismaz 28 palestīnieši un vairāk nekā 500 ievainoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!