Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs svētdien ieradies vizītē Ķīnā, lai apspriestu ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu izstāties no Irānas kodolvienošanās, ziņo Irānas mediji.

Ķīna ir viena no pasaules lielvarām, kas 2015. gadā parakstīja vienošanos ar Irānu par tās kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu. Līgumu parakstīja arī ASV, Vācija, Lielbritānija, Francija un Krievija.

Pēc vizītes Ķīnā Zarifs dosies uz Maskavu un pēc tam uz Briseli, kur viņam otrdien paredzēta tikšanās ar Vācijas, Lielbritānijas un Francijas ārlietu ministriem. Ierodoties Pekinā, Zarifs sacīja, ka vizītes laikā tiks runāts par to, kādu lēmumu Irānai tagad pieņemt.

"Kā teicis republikas prezidents, mēs esam gatavi visiem variantiem. Ja kodolvienošanās tiks turpināta, jānodrošina Irānas tautas intereses," paziņoja ministrs. Viņš arī atzinīgi novērtēja Irānas attiecības ar Ķīnu, norādot, ka tās bijušas labas jau pirms kodolvienošanās. "Ķīna noteikti ir Irānas pirmais ekonomiskais partneris. Mēs esam pārliecināti, ka šodien Ķīna ir mūsu pusē," sacīja Zarifs, kurš Pekinā tikās ar Ķīnas ārlietu ministru.

Pēc sarunām Zarifs sacīja: "Mēs ceram, ka šī vizīte Ķīnā un citās valstīs ļaus izveidot skaidru nākotnes dizainu visaptverošam līgumam." Arī Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji pauda cerību, ka šīs Irānas ministra vizītes valstīs, kas parakstījušas kodolvienošanos, "palīdzēs aizsargāt Irānas leģitīmās nacionālās intereses un mieru un stabilitāti reģionā". Irānas ārlietu ministrs devies ārvalstu vizītēs pāris dienas pēc situācijas saasināšanās Sīrijas jautājumā.

Jau vēstīts, ka Izraēlas bruņotie spēki ceturtdien deva triecienus vairākiem desmitiem Irānas mērķu Sīrijā. Aktīvisti ziņoja, ka šajos gaisa triecienos nogalināti 11 irāņu kaujinieki. Izraēla skaidroja, ka uzlidojumus veikusi, reaģējot uz iepriekš notikušajiem raķešu uzbrukumiem tās spēkiem, kuros Izraēla vaino Irānu. Teherāna ir noliegusi savu atbildību par šiem uzbrukumiem Izraēlai.

Zarifs, pirms došanās uz Ķīnu, tviterī publicēja valdības paziņojumu, kurā nosodīta Trampa "ekstrēmistu administrācija" par izstāšanos no līguma, ko "starptautiskā sabiedrība atzinusi par diplomātijas uzvaru". Paziņojumā atkārtoti norādīts, ka Irāna ir gatava atsākt urāna bagātināšanu "rūpnieciskos mērogos", ja vien Eiropa nesniegs garantijas, ka turpinās tirdzniecību ar Irānu, neskatoties uz ASV sankcijām.

Tramps nepalika atbildi parādā, sestdien tviterī paziņojot, ka kodolvienošanās nav spējusi savaldīt Irānas militārās ambīcijas. "Kopš [ASV prezidents Baraks] Obama panāca kodolvienošanos, Irānas armijas budžets pieaudzis par vairāk nekā par 40%," tvītoja Tramps, piebilsto, ka tas ir kārtējais indikators, ka viss šis "ir vieni lieli meli".

Tikmēr Rietumu diplomāti Teherānā bažījas, ka Trampa lēmums sagrāvis gadiem ilgo pacietīgo diplomātisko darbu, lai atjaunotu komerciālās un diplomātiskās attiecības ar Irānu. "Mēs tagad gaidām, kā reaģēs lēmuma pieņēmēji Eiropas Savienībā. Ja ES piekāpsies ASV, viss progress, ko esam panākusi kopš 2015. gada, būs zudis," aģentūrai AFP atklāja kāds Rietumu diplomāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!