Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ja Ziemeļkoreja piekritīs atteikties no sava kodolieroču arsenāla, tad ASV palīdzēs tai pārveidot ekonomiku un sasniegt labklājību, piektdien solīja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

"Ja Ziemeļkoreja droši rīkosies, lai ātri denuklearizētos, tad ASV ir gatavas sadarboties ar Ziemeļkoreju, lai tā panāktu labklājību, līdzvērtīgu tai, kādu bauda mūsu Dienvidkorejas draugi," sacīja Pompeo. Pompeo šādi izteicās pēc sarunām ar Dienvidkorejas ārlietu ministri Kanu Kjunhvu, kas tika rīkotas, lai sagatavotu vēsturisko 12. jūnija samitu, kurā tiksies ASV prezidents Donalds Tramps un Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns.

Daži politiskie novērotāji ir nobažījušies par to, ka Dienvidkorejas vēlme veidot mierīgas attiecības ar Ziemeļkoreju varētu laika gaitā attālināt Seulu no ASV politikas panākt Phenjanas kodolatbruņošanos par katru cenu. Kana un Pompeo tomēr uzstāja, ka viņi ir vienisprātis par "pilnīgas, pastāvīgas un pārbaudāmas" denuklearizācijas nepieciešamību Korejas pussalā.

Pompeo sacīja, ka denuklearizācijas gadījumā ASV būs gatavas palīdzēt attīstīt Ziemeļkorejas ekonomiku, kuru ir izpostījusi gan aplama pārvaldība, gan starptautiskās sankcijas. Pompeo pēdējā laikā ir divreiz ticies ar Kimu, lai sagatavotu minēto samitu un lai vienotos par trīs Amerikas korejiešu atbrīvošanu no Ziemeļkorejas cietumiem.

Pompeo sacīja, ka viņam bijušas labas sarunas ar Kimu, kuru viņš raksturoja kā koncentrētu un saprātīgu sarunu partneri. "Mums ir bijušas labas sarunas, kas ietver dziļi sarežģītas problēmas, izaicinājumus, stratēģiskus lēmumus, kas stāv priekšā Kimam," teica Pompeo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!