Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkoreja ārvalstu mediju klātbūtnē plāno no 23. maija līdz 25. maijam demontēt tās kodolizmēģinājumu poligonu, sestdien vēstīja oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija paziņoja, ka ārvalstu mediju klātbūtne domāta, lai nodrošinātu caurskatāmību, un pasākumu drīkstēs apmeklēt reportieri no ASV, Dienvidkorejas, Lielbritānijas, Krievijas un Ķīnas.

Kalnainā reģionā ierīkotā poligona demontāžas laikā notiks tuneļu uzspridzināšana, lai bloķētu ieejas. Poligona slēgšanas ietvaros tiks aizvāktas arī visas novērošanas iekārtas, izpētes ēkas un sargposteņi. Ziemeļkoreja jau aprīļa beigās paziņoja par nodomu maijā slēgt poligonu.

Ziemeļkoreja aprīlī arī paziņoja, ka aptur savu kodolizmēģinājumu un starpkontinentālo raķešu izmēģinājumu programmu.

Ķīnas ģeologi savukārt secinājuši, ka kalns virs Ziemeļkorejas galvenā kodolizmēģinājumu poligona ir sagruvis šo sprādzienu ietekmē, padarot poligonu nedrošu turpmākiem izmēģinājumiem, un Ziemeļkoreja, iespējams, tādēļ paziņojusi par kodolizmēģinājumu un starpkontinentālo raķešu izmēģinājumu programmas apturēšanu.

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien paziņojis, ka viņa tikšanās ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu notiks 12. jūnijā Singapūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!