Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija neved sarunas ar Sīriju par zenītraķešu "S-300" piegādi un neuzskata, ka tādas būtu vajadzīgas, piektdien laikraksts "Izvestija" citē kādas augsta ranga Kremļa amatpersonas teikto.

Prezidenta Vladimira Putina padomnieks starptautiskās militārās sadarbības jautājumos Vladimirs Kozins ar šādiem izteikumiem, kas ir acīmredzamā pretrunā ar iepriekšējiem Krievijas paziņojumiem, nācis klajā pēc Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu vizītes Maskavā. Pēc rietumvalstu gaisa triecieniem Sīrijai Krievija pagājušajā mēnesī ļāva noprast, ka varētu piegādāt Damaskai modernākas zenītraķešu iekārtas, neskatoties uz Izraēlas iebildumiem.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādīja, ka rietumvalstu triecieni ir atcēluši jebkādus morālos ierobežojumus, kas līdz šim likuši Maskavai atturēties no "S-300" piegādes Sīrijai. Savukārt krievu laikraksts "Kommersant", atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem Krievijas armijā, ziņoja, ka raķešu piegāde varētu sākties nekavējoties.

Taču Kozina izteikumi liecina, ka Netanjahu tikšanās ar Putinu nesusi augļus. "Šobrīd mēs nerunājam par jaunu, modernu sistēmu piegādi," "Izvestija" citē Kozina atbildi uz jautājumu par Sīrijas apgādāšanu ar "S-300" raķešu iekārtām. Kozins piebildis, ka Sīrijas armijai jau tagad esot viss, kas tai nepieciešams.

Izraēla pastāvīgi centusies Maskavu pārliecināt nepārdot Damaskai "S-300", jo bažījas, ka tas ierobežotu izraēliešu gaisa spēku iespējas bloķēt ieroču piegādes Irānas atbalstītajam Libānas šiītu kaujinieku grupējumam "Hezbollah". Ceturtdien Izraēla paziņoja, ka veikusi uzlidojumus gandrīz visiem Irānas militārajiem objektiem Sīrijā, tādējādi reaģējot uz irāņu spēku veikto Izraēlas kontrolēto teritoriju apšaudi ar raķetēm.

Ja sīriešu rīcībā būtu "S-300" zenītraķetes, tas ievērojumi sarežģītu Izraēlas operācijas īstenošanu. Zenītraķetes, kas izstrādātas vēl PSRS laikā, bet tagad pieejamas dažādās modifikācijās, kam ir dažāda veiktspēja, tiek palaistas no automašīnu platformām un var notriekt gan lidmašīnas, gan tuvā un vidējā darbības rādiusa ballistiskās raķetes. Lai gan tagad parādījusies vēl modernāka šo zenītraķešu paaudze - "S-400", "S-300" joprojām tiek uzskatītas par ļoti efektīvu ieroci, kas pārspēj jebkuru bruņojumu, kāds šobrīd ir Sīrijas rīcībā.

Šobrīd Damaska paļaujas uz dažādām vecāka parauga Krievijā ražotām zenītraķetēm, kas aizsargā tās gaisa telpu. Krievijas medijos piektdien plaši publiskots Izraēlas izplatītais videoieraksts, kurā redzams, kā izraēliešu raķete ceturtdienas trieciena laikā iznīcina vienu no šādām zenītraķešu sistēmām - Krievijā ražoto bateriju "Pancir S-1".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!