Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) sarunvedēji "Brexit" jautājumos Lielbritānijai ieteikuši izskatīt Honkongas "viena valsts, divas sistēmas" modeli attiecībā uz Ziemeļīriju, kuras iedzīvotāji vēlas saglabāt atvērtu muitas savienību un attiecīgi nebūvēt robežu starp Ziemeļīriju un Īrijas Republiku, kamēr ar pārējo Lielbritāniju tiktu atjaunota robežkontrole, kā tas ir ar citām ārpus ES esošām valstīm, vēsta "Politico".

Lai atrisinātu Īrijas robežas problēmu, ES sarunvedēji atgādinājuši, ka Mārgarita Tečere savulaik sarunās ar Ķīnu piekritusi "viena valsts, divas sistēmas" modelim, un tas esot labs precedents, lai šāda tipa modeli tagad piemērotu arī attiecībā uz dažādu pieeju muitas jautājumos dažādās Lielbritānijas daļās. Kāds no dalībvalstu pārstāvis, kurš bijis klāt sarunās, medijam skaidrojis, ka šādam modelim britus nevajadzētu satraukt, jo nemainīgi no muitas zonām, Ziemeļīrijā valsts galva jebkurā gadījumā būtu karaliene, gluži kā Honkongā tagad valda Sji Dziņpins.

Tikmēr no Lielbritānijas puses šis piedāvājums uztverts kā absolūti nepieņemams. Britu sarunvedējiem neesot paticis salīdzinājums arī tāpēc, ka šāds modelis pieņemts, mainot Honkongas suverenitātes statusu, kas noteikti nav Ziemeļīrijas gadījums. "Tas ir acīmredzami provokatīvs piedāvājums," "Politico" norādījis kāds sarunās iesaistīts Apvienotās Karalistes politiķis. Viņš norāda, ka muitas savienības saglabāšana starp Īriju un Ziemeļīriju radītu tikai jaunu robežu starp Ziemeļīriju un pārējo Lielbritāniju.

Kāds cits britu pārstāvis medijam skaidrojis, ka pēc viņa domām ES vienīgais mērķis esot paturēt visu Apvienoto Karalisti vienotā muitas zonā, kas savukārt nozīmētu, ka Lielbritānijai bez ierunām būtu jāpiekrīt visiem ES noteikumiem, kas Londonai būtu sliktākais savstarpējās vienošanās scenārijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!