Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja trešdien no ieslodzījuma atbrīvoja trīs ieslodzītos ASV pilsoņus, kuri jau naktī uz ceturtdienu ieradās Vašingtonā, liecina ziņu aģentūru fotogrāfijas.

Visus trīs – Kimu Haku-Songu, Toniju Kimu un Kimu Dongu-Čulu – personīgi sagaidījuši ASV prezidents Donalds Tramps, viceprezidents Maiks Penss un valsts sekretārs Maiks Pompeo. Tāpat ASV prezidents paziņoja, ka sagaidīt visus trīs atbrīvotos ir "liels gods", ziņo "Sky News". "Mēs vēlamies pateikties Kimam Čenunam," piebildis pasaulē varenākās valsts līderis.

Līdzās lidmašīnai pacelts milzīgs ASV karogs, kura priekšplānā augstās amatpersonas ar atbrīvotajiem simboliski sveicinājās, kā arī bildējās. Svinīgā un demonstratīvā sagaidīšana skaidrojama ar to, ka šis Ziemeļkorejas žests tiek demonstrēts kā viens no Trampa ārpolitikas lielākajiem sasniegumiem.

Korejā dzimušo priesteri Kimu Dongu-Čulu Ziemeļkorejas varasiestādes aizturēja 2015. gadā, bet gadu vēlāk tiesa viņam par spiegošanu piesprieda desmit gadu ieslodzījumu darba nometnē, kur viņš pavadījis jau vairāk nekā divus gadus. Savukārt ārvalstu evanģēlistu dibinātajā Phenjanas Zinātnes un tehnoloģiju universitātē strādājušie Kims Haks-Songs un Tonijs Kims tika aizturēti pērnā gada pavasarī 2017. gada aprīlī par "pretvalstisku rīcību". Visu triju ieslodzīto atbrīvošana tiek tulkota kā Ziemeļkorejas izrādīts labvēlības žests pirms gaidāmās ASV prezidenta Donalda Trampa un Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna tikšanās.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo iepriekš devās uz Ziemeļkoreju, lai organizētu gaidāmo samitu starp Trampu un Kimu. Izskanējis, ka trīs ASV pilsoņu atbrīvošana arī bija viens no Pompeo vizītes mērķiem.

Ziemeļkorejā savulaik cietumsods tika piespriests arī Oto Vormbīram – amerikāņu studentam, kuru apcietināja par politiska plakāta piesavināšanos Ziemeļkorejas viesnīcā. Pērn viņš tika simboliski atbrīvots, kad jau atradās komā. Smagā stāvoklī esošais amerikānis tika pārvests uz ASV, bet dažas dienas vēlāk mira.

Iepriekšējo gadu laikā spriedze starp ASV un Ziemeļkoreju auga, taču 2018. gada pirmajās nedēļās abu valstu attiecības pēkšņi strauji uzlabojās, un samitā, kas gaidāms maija beigās vai jūnija sākumā, abu valstu līderi pārrunās aktuālos jautājumus tostarp Ziemeļkorejas denuklearizāciju jeb atteikšanos no atomieročiem. Eksperti gan izteikuši bažas, ka Trampa pārtrauktais Irānas kodollīgums varētu būt Kimam netīkama zīme, ka ar amerikāņiem slēgtiem līgumiem nevar uzticēties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!