Foto: AFP/Scanpix/LETA

Igaunijas parlaments trešdien devis piekrišanu līdz 50 karavīru liela kontingenta nosūtīšanai uz Mali, kur tas līdz gada beigām piedalīsies Francijas vadītajā pretterorisma operācijā "Barkhane".

Par karavīru nosūtīšanu uz Mali balsoja 68 deputāti, pret balsoja tikai divi. Operācijas mērķis ir radīt stabilitāti Āfrikas Sāhelas zonā, lai reģiona valstu varasiestādes pašas varētu neatkarīgi garantēt drošību, norādīja Igaunijas parlamenta preses dienests.

Piedaloties šajā operācijā, Igaunija palīdzēs ierobežot terorismu un kontrabandu, lai problēmu pasliktināšanās nerada negatīvas sekas Eiropas valstīm. Plānots, ka Igaunijas karavīri darbosies tikai Mali, kas ir operācijas centrs. Igaunijas piedalīšanās "Barkhane" ir arī piemērs Igaunijas un Francijas labajai sadarbībai.

Igaunijas aizsardzības spēku operāciju departamenta vadītājs pulkvedis Arons Kalmuss iepriekš aģentūrai BNS sacīja, ka Igaunijas vienība pievienosies "Barkhane" maija beigās vai jūnija sākumā. Igaunijas vienību veidos 36 kājnieki, tulki, inženieri un vēl seši atbalsta darbinieki. Vienība izmantos bruņutransportierus "Pasi XA-188". Kalmuss sacīja, ka aizsardzības spēki nosūtīs uz Mali piecus bruņutransportierus.

Igaunijas vienība darbosies no militārās bāzes, kas atrodas pie Gao, Mali vidienē. Kalmuss norādīja, ka draudu līmenis Mali nav ļoti augsts un uzbrukumi "Barkhane" karavīriem notiek reti. Igaunijas kontingenta pārziņā būtu militārās bāzes un tās apkārtnes drošība. Karavīriem būs jāveic patruļas Gao un jābūt gataviem uzdevumiem, kas prasa ātru reakciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!