Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja ir atbrīvojusi trīs ieslodzītos ASV pilsoņus, atsaucoties uz ASV prezidenta Donalda Trampa tvītu, ziņo "BBC".

Lēmums par ieslodzīto ASV pilsoņu atbrīvošanu ir labvēlības žests no Ziemeļkorejas puses pirms gaidāmā samita, kurā ASV prezidents Donalds Tramps tiksies ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu.

Trīs ASV pilsoņi – Kims Haks-Songs, Tonijs Kims un Kims Dongs-Čuls – tika ieslodzīti un nosūtīti uz Ziemeļkorejas darba nometnēm par pretvalstisku darbību veikšanu. Jau ziņots, ka ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo devās uz Ziemeļkoreju, lai organizētu gaidāmo samitu starp Trampu un Kimu. Tika spekulēts, ka trīs ASV pilsoņu atbrīvošana arī bija viens no Pompeo vizītes mērķiem, kuru tagad ir izdevies sasniegt.

Kims Haks-Songs tika aizturēts 2017. gada maijā. Tonijs Kims tika aizturēts 2017. gada aprīlī par spiegošanu. 2015. gadā par spiegošanu aizturēja Kimu Dongu-Čulu. Šie nav vienīgie ASV pilsoņi, kuri ir tikuši ieslodzīti Ziemeļkorejas cietumā. Ziemeļkorejā cietumsods tika piespriests arī Oto Vormbīram - amerikāņu studentam, kuru apcietināja par politiska plakāta paņemšanu Ziemeļkorejas viesnīcā. 2017. gadā Vormbīrs atgriezās ASV, bet dažas dienas vēlāk mira.

Kopš 2018. gada sākuma ASV un Ziemeļkorejas attiecības ir uzlabojušās, un samitā, kas gaidāms maija beigās vai jūnija sākumā, abu valstu līderi pārrunās aktuālos jautājumus tostarp Ziemeļkorejas denuklearizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!