Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas amatpersonas darīs visu iespējamo, lai aizsargātu Irānā darbojošos eiropiešu uzņēmumu intereses, trešdien paziņojusi amatpersona Francijas prezidenta birojā.

Pēc ASV prezidenta Donalda Trampa lēmuma izstāties no 2015.gadā noslēgtā Irānas kodollīguma un atjaunot sankcijas pret Irānu Eiropas valdības darīs visu iespējamo, lai aizsargātu savu uzņēmumu intereses, paziņoja amatpersona. Francijas diplomāti norādīja, ka šāds Trampa lēmums bija gaidāms, lai gan Francijas līderis Emanuels Makrons centās ietekmēt Trampa viedokli par labu Irānas kodollīgumam.

"Protams, šis lēmums ir uztraucošs, izveidojusies spriedze," atzina cita amatpersona. "Būs grūti saglabāt šo vienošanos šajos apstākļos, bet mēs darīsim visu iespējamo, lai atrastu veidu, kā pasargāt šo daudzpusējo ietvaru," sacīja Makrons.

Preses konferencē diplomāti noraidīja kritiku, ka vizītē Vašingtonā aprīlī Makrona centieni pārliecināt Trampu par labu kodollīgumam bijuši neefektīvi. Neskatoties publiskiem draudzības apliecinājumiem, Tramps Makronu neinformēja iepriekš par savu lēmumu, lai gan abi līderi sazvanījās pāris stundas pirms Trampa paziņojuma.

"To darīt, bija bija mūsu pienākums," runājot par Makrona centieniem ietekmēt Trampa viedokli, norādīja viena no Francijas prezidenta biroja amatpersonām. Amatpersona piebilda, ka Makrons centīsies glābt kodollīgumu un mazināt spriedzi Tuvajos Austrumos. Arī Eiropas Savienība (ES), Krievija un Ķīna vēlas saglabāt kodollīgumu ar Irānu. "Viņš ir vienīgais līderis, kurš var runāt ar citiem iesaistītajiem līderiem, pat tiem, kuri nerunā savā starpā," norādīja amatpersona, piebilstot, ka tā ir liela priekšrocība, sevišķi šajos spriedzes pilnajos apstākļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!