Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas galvaspilsētā Maskavā trešdien, turpinot 90. gadu vidū aizsākto tradīciju, tā dēvētās "Uzvaras dienas" parādē atrādīta gan vecā, gan jaunākā militārā tehnika, tostarp tālā rādiusa bumbvedēji, bezpilota lidaparāti un raķetes. Tradicionāli līdzās Krievijas vadībai parādi vērot ieradušies arī īpaši aicināti ārvalstu viesi, no kuriem īpaši tuvu prezidentam Vladimiram Putinam šogad Sarkanajā laukumā uz podesta stāvēja Izraēlas un Serbijas premjeri Benjamins Netanjahu un Aleksandrs Vucičs (attēlā).

Pieminot 73. gadadienu kopš nacistiskās Vācijas sagrāves Otrajā pasaules karā, parādē piedalījās tūkstošiem regulārās armijas vienību karavīri un pa Sarkanā laukuma (kartē) segumu ripoja padomju leģendārie tanki "T-34". Tomēr galvenā uzmanība ierasti pievērsta militāri nozīmīgākajiem un modernākajiem ieročiem. To vidū šogad bija mobilie starpkontinentālo raķešu palaidēji "Topol-MR", "Iskander-M" raķešu palaišanas sistēmas, vizuāli iespaidīgās pašgājējhaubices "2S19 Msta-S" un arktiskajiem apstākļiem pielāgotās tuvā rādiusa pretgaisa raķešsistēmas "Tor-M2DT".

Parādē piedalījās arī vairākas kājnieku vienībām un gvardei paredzētas bruņumašīnas, piemēram, daudzfunkciju "Tigr-M" un "Taifun-K", kā arī patruļauto "Patrul" un jaunie "Ural" kravas automašīnu modeļi. Tāpat pa ielām "KamAZ-65117" vilka bezpilota lidaparātus "Katran" un "Korsar". Savukārt pār Sarkano laukumu pārlidoja Stratēģiskie bumbvedēji "Tupoļev Tu-160", uzbrukuma bumbvedēji "Tupoļev Tu-22M3", stratēģiskās kravas lidmašīnas "Iļušin Il-76", kā arī iznīcinātāji "MiG-31", kuri aprīkoti ar jaunajām "Kinžal" raķetēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!