Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Irāna varētu palikt 2015. gada kodollīgumā ar pasaules lielvarām, arī ja ASV no tā izstājas, paziņojis Irānas prezidents Hasans Ruhani.

Irāna gatavojas visiem scenārijiem - arī līgumam bez Vašingtonas, kurā piedalītos pārējās to parakstījušās valstis, kā arī situācijai bez līguma, sacīja prezidents.

"Mūs Amerikas nežēlīgie lēmumi nesatrauc. Mēs esam gatavi visiem scenārijiem, un mūsu dzīvēs nekādu izmaiņu nākamajā nedēļā nebūs," televīzijas tiešajā ēterā pārraidītajā uzrunā sacīja Ruhani.

Irānas prezidents jau iepriekš noraidījis iespēju, ka kodolvienošanās varētu tikt pārskatīta.

Irāna vairākkārt uzsvērusi, ka tā ievēros esošo kodolvienošanos, bet nespriedīs par savu ballistisko raķešu programmu.

ASV prezidenta Donalda Trampa Eiropas sabiedrotie centušies ASV līderi pārliecināt, lai viņš neizstājas no 2015. gada vienošanās, ar kuru tika atceltas Irānai noteiktās sankcijas, kā arī sniegtas garantijas tās civilajai kodolprogrammai apmaiņā pret ierobežojumiem programmām, kas var tikt izmantotas kodolieroču attīstībai.

Tramps sacījis - ja Eiropas sabiedrotie līdz 12. maijam neizlabos "šausmīgos trūkumus", kā viņš tos nodēvēja, tad viņš atjaunos ekonomiskās sankcijas pret Irānu, kas līgumam būtu smags trieciens.

Pārējās līgumu parakstījušās puses - Krievija, Ķīna, Vācija, Lielbritānija un Francija - iepriekš apliecinājušas, ka vēlas līgumu saglabāt.

Teherāna brīdinājusi, ka tā aktivizēs savu kodolprogrammu, ja ar lielvarām noslēgtā vienošanās izjuks.

ANO Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) otrdien vēlreiz uzsvēra, ka tai "nav ticamu pazīmju par aktivitātēm Irānā, kas būtu saistītas ar eksplozīvas kodolierīces izstrādi pēc 2009. gada"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!