Foto: AFP/Scanpix/LETA

Sīrijas nemiernieki, kuri kontrolēja plašas teritorijas starp Homsu un Hamu, piektdien nodod valdības spēkiem savus smagos ieročus saskaņā ar vienošanos, kuras ietvaros viņi varēs droši doties uz Turcijas balstītās opozīcijas kontrolētiem apgabaliem valsts ziemeļos.

Opozīcijas karotāji šonedēļ vienojās ar režīma spēkiem un to sabiedrotajiem par ugunspārtraukšanu centrālo Hamas un Homsas provinču daļās, ieskaitot nemiernieku kontrolētajās Talbisehas, Rastenas un Hulas pilsētās.

"Karotāji otro dienu pēc kārtas nodod savus smagos un vidēji smagos ieročus Krievijas un režīma spēkiem," paziņoja Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory of Human Righs" (SOHR). "Tiklīdz ieroču nodošana tiks pabeigta, nemiernieki, kuri vēlas doties prom, tiks evakuēti kopā ar civilistiem."

Kaujinieku nodoto ieroču vidū ir artilērija un ložmetēji.

Nemierniekiem un mierīgajiem iedzīvotājiem tiks garantēts drošs ceļš uz nemiernieku kontrolēto Džerābulusas pilsētu Alepo provincē un kaimiņos esošo Idlibas provinci.

Vienošanās ietver arī valdības institūciju atgriešanos trijās pilsētās un svarīga lielceļa atvēršanu. Lielceļš ved no Damaskas cauri Homsai uz valsts otru lielāko pilsētu Alepo.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!