Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bēgļu centrā Vācijas dienvidos ceturtdienas rītā tika dislocēti vairāki simti policistu, reaģējot uz neveiksmīgu patvēruma meklētāja deportācijas mēģinājumu.

Vairāki cilvēki bēgļu centrā Elvangenē tika aizturēti, un vismaz viens vīrietis tika aizvests policijas transportlīdzeklī uz citu vietu, tomēr nav zināms, vai tas bija 23 gadus vecais patvēruma meklētājs no Togo. Policijas operācija sekoja pēc neveiksmīga mēģinājuma svētdienas vakarā deportēt šo patvēruma meklētāju uz šo Rietumāfrikas valsti. Policija pavēstīja, ka situācija svētdien bēgļu centrā kļuva pārāk bīstama. Apmēram 150 līdz 200 patvēruma meklētāji esot aplenkuši policijas patruļmašīnas un aizskāruši policistus, piespiežot viņus atdot deportējamā rokudzelžu atslēgas.

Ceturtdien notikušajā policijas operācijā tika ievainoti vairāki cilvēki, tostarp patvēruma meklētāji, kuri lēkuši no bēgļu centra logiem. Viegli ievainoti arī trīs policisti, tomēr viņi esot varējuši turpināt darbu. Policijas pārstāvis pavēstīja, ka joprojām tiek plānots deportēt patvēruma meklētāju. Kamēr operācija nebūs beigusies, plašākas ziņas netiks sniegtas. Policija agri ceturtdienas rītā ieradās bijušajā armijas ēkā izvietotajā bēgļu centrā un norobežoja teritoriju. Daļa policistu bija spectērpā. Klāt bija arī mediķi.

Vācijā valdošo kristīgo demokrātu (CDU) iekšējās drošības eksperts Armīns Šusters aicināja varasiestādes uz bargāku rīcību. "Mūsu konstitucionālajā valstī patvēruma meklētāji sarkanās līnijas pārkāpj gandrīz katru dienu," viņš paziņoja tīmekļa vietnei "Focus Online".

Vācijas labējās pretimigrācijas partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) līdere Alise Veidele rakstīja tviterī: "Šie "viesi" mīda kājām likuma varu." "Jāizraida arī tie patvēruma meklētāji, kuri cenšas novērst deportācijas," viņa piebilda.

Vācijas laikraksts "Bild" ceturtdien citēja vīrieti, kurš esot šis 23 gadus vecais patvēruma meklētājs no Togo. "Policija mani centās deportēt jau februārī. Vācija mums, bēgļiem, saka - "laipni lūdzam". Viņi ikvienam izrāda iecietību," viņš sacīja. Runājot par deportācijas mēģinājumu, patvēruma meklētājs sacīja, ka viņa "brāļi" devušies viņam palīgā. Viņu būtu jādeportē uz Itāliju, kas bija pirmā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, kurā viņš ieradās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!