Foto: AFP/Scanpix/LETA

Afganistānas drošības spēku apmēri sarūk, bet "Taliban" un citi nemiernieku grupējumi iegūst kontroli pār teritorijām ar aizvien lielāku iedzīvotāju skaitu, liecina ASV valdības izveidotā Afganistānas rekonstrukcijas ģenerālinspektora biroja (SIGAR) jaunākais ziņojums.

Lai gan Pentagona vērtējumā Afganistānas karaspēks un ASV vadītie NATO spēki gūst stabilu progresu konfliktā, kas turpinās jau vairāk nekā 16 gadus, tomēr SIGAR norāda, ka Afganistānas drošības spēku apmēri gada laikā sarukuši par aptuveni 10%, un saskaņā ar 31. janvāra datiem Afganistānas armijā un policijā bijuši kopskaitā 296 409 vīri.

Pēdējo mēnešu laikā talibu, "Daesh" ("Islāma valsts") un citu grupējumu uzbrukumi pastiprinājušies, graujot armijas un policijas morālo klimatu, ko jau iedragājusi dezertēšana un korupcija.

Līdz šim ASV spēki sniedza SIGAR informāciju par kritušo afgāņu karavīru skaitu, kas ik gadus pārsniedza 5000, bet tagad pēc Afganistānas valdības lūguma šai informācijai noteikts slepenības statuss.

Talibi un citi nemiernieku grupējumi šobrīd pilnībā kontrolē vai tur savā ietekmē 14,5% no Afganistānas 407 rajoniem – vairāk nekā jebkad kopš 2015. gada nogales, kad SIGAR sāka apkopot šos datus. Valdības kontrolē atrodas 56,3% rajonu, bet par kontroli atlikušajā valsts daļā norisinās cīņas.

Aprēķinos ņemot vērā arī šo rajonu iedzīvotāju skaitu, aplēsts, ka kopš 2016. gada augusta Afganistānas valdības kontrole pār valsts sabiedrību ir sarukusi, bet nemiernieku – pieaugusi no 9% 2016. gada augustā līdz 12% 2018. gada janvārī, norādīts SIGAR ziņojumā.

Dokumentā arī atzīts, ka, pastiprinoties Afganistānas gaisa spēku uzlidojumiem un samazinoties NATO aviācijas triecienu skaitam, pieaug upuri civiliedzīvotāju vidū.

Šie fakti iezīmē ainu, kas atšķiras no Pentagona apgalvojumiem, ka talibi ir novārdzināti un daļa no viņiem noskaņoti sākt miera sarunas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!