Foto: Sputnik/Scanpix/LETA
Krievija, Irāna un Turcija sadarbosies un pastiprinās savas pūles, lai nepieļautu Sīrijas sadalīšanu, sestdien paziņojis Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Lavrovs Maskavā uzņēma Turcijas ārlietu ministru Mevlitu Čavušolu un Irānas ārlietu ministru Muhamedu Džavadu Zarifu. Visas trīs valstis ir "patiesi ieinteresētas, lai saglabātu Sīriju kā unitāru valsti", Lavrova teikto citēja Krievijas ziņu aģentūra "Interfax". Krievija, Irāna un Turcija piedalās tā sauktajā Astanas miera procesā Sīrijas krīzes atrisināšanai.

Turcija ir nostājusies aktīvā opozīcijā Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmam, tostarp atbalstot vairākus Sīrijas nemiernieku grupējumus. Krievija un Irāna savukārt atbalsta Asadu.

"Sarunas Astanā ir vienīgais process, kas līdz šim ir devis konkrētus rezultātus konfliktam Sīrijā," norādīja Zarifs. "To nevar teikt par citām starptautiskajām iniciatīvām," viņa teikto citēja Irānas ziņu aģentūra IRNA. "Šis process, vismaz kā pirmais solis, var nobruģēt ceļu politiskam konflikta atrisinājuam," piebilda ministrs.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!